• Посилання скопійовано

Внесення в статутний капітал ОЗ: що в обліку?

Засновник створив статутний фонд 100 тис. грн, вніс його на рахунок новоствореного підприємства. Через пів року вирішив внести до статутного капіталу ще меблі та офісну техніку, яка була у нього в наявності. Як правильно оформити такий внесок та як відобразити його в обліку?

Наразі правила формування статутного капіталу та порядок внесення вкладів учасниками ТОВ прописані у ст. 12 – 15 Закону №2275.

Зокрема, розмір статутного капіталу ТОВ складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у гривні. При цьому розмір частки учасника товариства у статутному капіталі товариства може додатково визначатися у відсотках. Розмір у відсотках повинен відповідати співвідношенню номінальної вартості його частки та статутного капіталу товариства.

За ст. 13 Закону №2275 вкладом учасника товариства можуть бути гроші, цінні папери, інше майно. Але вклад у негрошовій формі повинен мати грошову оцінку. Вона затверджується одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства. При створенні товариства така оцінка визначається рішенням засновників про створення товариства.

Передача основних засобів в статутний капітал оформляється актом приймання-передачі. Він складається в довільній формі (з обов’язковими реквізитами первинного документа), але можна також використовувати типову форму акту № ОЗ-1. Таке майно передається за вартістю, визначеною в рішенні загальних зборів згідно зі ст. 115 ЦКУ та ст. 13 Закону № 1576.

 

Бухоблік внесків

Інструкцією №291 для обліку та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу ТОВ передбачено субрахунок 401 «Статутний капітал». 

За кредитом субрахунку 401 «Статутний капітал» відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому субрахунку повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства. 

Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо. За кредитом цього субрахунку відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку має відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства.

Відповідно п. 10 П(С)БО 7 первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7.

Відображення в обліку внеску засновника у вигляді ОЗ, МНМА, НМА здійснюється проведенням: Дт 10, 11, 12 Кт 46.

 

Податок на прибуток

З огляду на проведення, які слід відображати в обліку в момент отримання внесків від засновників, вони не включаються ані до складу доходів, ані витрат. Тому сума внесків не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Але якщо вклад вноситься необоротними активами, то слід пам’ятати про податкову амортизацію. Податківці у підкатегорії 102.05 «ЗІР» зауважили, що у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби та нематеріальні активи, внесені до статутного фонду підприємства. Тому якщо такі основні засоби та нематеріальні активи призначені для використання в господарській діяльності платника податку, підлягають амортизації згідно з пп. 138.3 ПКУ.

При цьому амортизації підлягає їх вартість, погоджена засновниками (учасниками) підприємства.

 

ПДВ

Згідно з пп. 185.1 ПКУ обєктами оподаткування є операції платників ПДВ з постачання товарів та послуг на митній території України. При цьому під постачання товарів підпадає будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник (пп. 14.1.191 ПКУ).

Отже, якщо основні засоби вносить засновник платник ПДВ, то для засновника такий внесок буде постачанням товарів.

При отриманні внесків від фізосіб-засновників наслідків з ПДВ не виникає. А от засновник – платник ПДВ на дату передачі основного засобу повинен скласти податкову накладну (базою оподаткування є договірна вартість, узгоджена засновниками, але не нижче балансової вартості об’єкта (ст. 198 ПКУ)) та зареєструвати в ЄРПН і на підставі цієї накладної має право на податковий кредит, який відображається проведенням Дт 641 Кт 46.

 

ПДФО

Керуючись нормами розділу IV ПКУ для фізособи-засновника внесення вкладів не є доходом. Але підприємство-емітент має відобразити в формі №1ДФ під ознакою доходу «178» суми коштів або майна, внесених фізособою до статутного фонду. 

Згідно з пп. 170.2.6 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Тож тільки при виході чи продажу своєї частки статутного капіталу у фізособи-засновника буде виникати дохід.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:228
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 790
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422