• Посилання скопійовано

Відправлення нерезиденту безоплатних у зразків продукції для випробувань: що в обліку?

Підприємство для проведення сертифікації продукції СЕ відправляє в Польщу зразки продукції для випробувань (митний режим - експорт). Передача є безоплатною. Яким документом відобразити таку передачу? Чи буде ПЗ, якщо у разі позитивного результату виконавець-нерезидент надає сертифікат якості та акт наданих послуг?

Насамперед зазначимо, що код характеру угоди 39, зазначений в графі 24 митної декларації означає інші операції, що полягають у переданні права власності без фінансової чи іншої компенсації.

Відповідно до п. 3.14 Методичних рекомендацій №2, вибуття запасів безоплатно оформлюється накладною-вимогою на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів або товарно-транспортною накладною. До таких документів також додається примірник митної декларації, оскільки зразки продукції для випробувань в митному режимі експорту відвантажені виконавцю - нерезиденту.

Виходячи з того, що зразки продукції, передані для випробувань, списуватимуться на витрати на підставі акту наданих послуг сертифікації, до отримання такого акту від виконавця такі зразки продукції доцільно обліковувати на окремому субрахунку обліку запасів, наприклад, на субрахунку 2011 чи 206 як зразки продукції, передані для випробувань (ДТ 2011 (206) КТ 26).

Витрати на здійснення технологічного контролю за виробничими процесами та якістю продукції, робіт, послуг включаються до складу загальновиробничих витрат (п. 15.7 П(С)БО 16).

Отже, на підставі акту наданих послуг сертифікації вартість зразків продукції та послуг сертифікації відображається в обліку за кореспонденцією рахунків ДТ 91 КТ 201 (206) та 632. 

 

ПДВ

Особливості оподаткування ПДВ операцій під час переміщення товарів через митний кордон України залежно від обраного митного режиму визначені ст. 206 ПКУ.

Відповідно до пп. 206.4 ПКУ, операції з вивезення товарів у митному режимі експорту оподатковуються за ставкою, визначеною пп. 195.1.1 ПКУ.

Вивезення товарів за межі митної території України  у митному режимі експорту оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою операції (пп. «а» пп. 195.1.1 ПКУ). Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабміном, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.

У п. 8 та абз. 2 п. 12 Порядку № 1307 зазначено, що у разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України:

  • у верхній лівій частині податкової накладної у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" робиться помітка "X" та зазначається тип причини 07 - складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;
  • у графі "Отримувач (покупець)" зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент);
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "300000000000";
  • рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.

ДФС у Полтавській області в ІПК від 20.03.2018 р. №1117/ІПК/16-31-12-01-34 повідомляє, що  операції з постачання товарів за межі митної території України у митному режимі експорту, за якими ціна придбання / звичайна ціна / балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість), оподатковуються за нульовою ставкою.

При цьому необхідність складання другої податкової накладної на суму перевищення експортованих товарів відсутня.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416