• Посилання скопійовано

Продаж нерухомості: бухоблік

Балансова вартість нерухомості станом на 01.05.2020 р. складає 20 млн грн, нарахована амортизація в обох обліках — 4 млн грн. Продали нерухомість за 10 млн грн (вартість підтверджено експертною оцінкою). Як в обліку відобразити різницю, якщо продаж здійснено нижче залишкової вартості? Як показати це у додатку РІ до декларації з прибутку?

Будь-яку операцію в обліку слід оформити документально. Iнформація про вибуття, в т. ч. про реалізацію необоротних активів, повинна своєчасно відображатися у бухобліку підприємства. Унаслідок продажу нерухомості об'єкт ОЗ списується з балансу.

Тож підприємству слід подбати про такі документи:

  • рішення про реалізацію необоротних активів потрібно оформити наказом (розпорядженням) керівника підприємства про намір продати актив;
  • форму № ОЗ-1 «Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів». При передачі основних засобів іншому підприємству за плату акт складається у трьох примірниках: перші два у підприємства, що здає (де перший примірник додається до звіту, а другий - до повідомлення на передачу та для акцепта), третій примірник передається особі, що приймає основні засоби. Під час продажу на підставі складеної форми № ОЗ-1 також слід зробити позначку у формі №ОЗ - 6 «Iнвентарна картка обліку основних засобів»;
  • договір про продаж нерухомості (посвідчується нотаріально);
  • податкову накладну.

У ст. 7 Закону про оцінку майна наводиться перелік випадків коли оцінка є обов'язковою. Крім того, підприємство за власним бажанням може здійснити експертну оцінку нерухомості, наприклад, щоб пересвідчитись у правильності визначення ринкової ціни. 

Якщо підприємство веде облік за національними стандартами бухобліку, потрібно враховувати норми П(С)БО 7 та  П(С)БО 27.

В бухобліку потрібно відобразити дві операції:

  • переведення ОЗ до групи вибуття, утримуваної для продажу;
  • реалізацію ОЗ.

Нарахування амортизації об’єкта потрібно припинити з місяця, наступного за місяцем переведення об’єкта до необоротних активів, утримуваних для продажу. Тому у місяці переведення нерухомості до групи вибуття нараховують місячну амортизацію. 

Зверніть увагу на п. 9 розділу ІІ П(С)БО 27, необоротні активи та група вибуття, утримувані для продажу, відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності на дату балансу за найменшою з двох величин - балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. Тож, якщо чиста вартість реалізації нерухомості менша за балансову (як за умовами запитання), то витрати відображаються в складі інших операційних витрат за Дт субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів».

Переведення ОЗ до групи вибуття, утримуваної для продажу показують проведеннями:

  • сума зносу об'єкта: Дт 131 Кт 103;
  • сума перевищення залишкової вартості над його справедливою вартістю: Дт 946 Кт 103;
  • залишкова вартість об'єкта: Дт 286 Кт 103.

Реалізацію нерухомості показують такими проведеннями:

  • операція постачання: Дт 680 Кт 712;
  • оплата: Дт 311 Кт 377 з подальшим зарахуванням заборгованості: Дт 377 Кт 680 або Дт 311 Кт 680 та Дт 377 Кт 712, та, відповідно, закриття заборгованості: Дт 680 Кт 377;
  • ПЗ відображаються за першою подією: Дт 712 Кт 641 або Дт 643 Кт 641 (у випадку передоплати);
  • собівартість необоротних активів утримуваних для продажу: Дт 943 Кт 712.

Фінрезультат від здійснення операції з продажу нерухомості є об’єктом для сплати податку на прибуток. Підприємство є платником податку на прибуток і здійснює коригування на різниці, тому слід звернути увагу на ст. 138 ПКУ. У разі продажу нерухомості, як виробничого ОЗ фінансовий результат до оподаткування:

1) збільшується:

  • на суму нарахованої бухгалтерської амортизації (за умовами запитання - це 4 млн грн);
  • на суму бухгалтерської залишкової вартості (за умовами запитання - це 20 млн грн);

2) зменшується:

  • на суму розрахованої податкової амортизації (за умовами запитання - це 4 млн грн);
  • на суму податкової залишкової вартості ОЗ визначеної з урахуванням положень пп. 138.3 ПКУ (за умовами запитання - це 20 млн грн).

Пам’ятайте, що для податкової амортизації:

  • заборонений виробничий метод амортизації;
  • потрібно враховувати мінімально допустимі строки корисного використання;
  • не враховуються переоцінки — дооцінки або уцінки. 

Перед заповненням додатка РІ за півріччя слід заповнити додаток АМ — інформація щодо нарахованої амортизації, де будуть заповнені графи 3,4 та 5 рядка А3. А далі значення графи 5 рядка 1.2.1 переноситься до рядка 1.2.1 додатка РІ.

Тож у випадку реалізації нерухомості у травні 2020 р. у додатку РІ за півріччя будуть заповнені такі рядки:

  • рядок 1.1.1 - сума бухамортизації — 4 млн грн;
  • рядок 1.1.2 - балансова вартість — 20 млн грн;
  • рядок 1.2.1 - сума податкової амортизації — 4 млн грн;
  • рядок 1.2.2 - балансова вартість з урахуванням пп. 138.2 ПКУ — 20 млн грн.

За умовами запитання, різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, згортаються. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:194
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1510
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:088
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:154
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:028