• Посилання скопійовано

Як списати поворотну тару з балансу підприємства?

Підприємство надало покупцю при постачанні товарів поворотну тару (із заставною вартістю, яка не була внесена коштами). Тару не було повернено протягом 12 місяців. Як списати тару з балансу? Які податкові наслідки?

Бухоблік списання зворотної тари

Оскільки договором визначено, що така тара має заставну вартість, відповідно у разі не повернення такої тари покупцем у відповідний строк (який встановлено договором!), постачальник в обліку відображає списання такої тари з балансу і одночасно нараховує зобов’язання покупця у розмірі такої заставної вартості.

При цьому списання тари призводить до зменшення активів, а отже, вартість тари потрапляє до витрат підприємства. Нарахування зобов’язань покупця щодо відшкодування вартості тари своєю чергою призведе до виникнення доходу від такого відшкодування.

Згідно з Інструкцією №291 на субрахунку 943 "Собівартість реалізованих виробничих запасів" ведеться облік собівартості реалізованих виробничих запасів (сировини, матеріалів, відходів тощо) і необоротних активів та груп вибуття, утримуваних для продажу.

Зокрема, в бухобліку такі операції відображаються записами:

  • Дт 943 Кт 284 (22, 115).

При цьому, якщо зворотна тара обліковується на рахунку 115, додатково списується нарахована амортизація записом Дт 132 Кт 115).

  • Дт 377 Кт 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки».

Якщо в подальшому таку заборгованість не буде сплачено, вона може бути списана з обліку підприємства (детальніше про це тут).

 

ПДВ

Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

При цьому, сума нарахованого зобов'язання у розмірі заставної вартості фактично є нарахуванням компенсації вартості такої тари. Таким чином, підприємство нараховує ПЗ з ПДВ на такого покупця у розмірі заставної тари, але не менше, ніж база оподаткування, визначена в абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату за операціями із списання запасів або МНМА. Відповідно такі операції впливають на фінрезультат за правилами бухобліку, що наведено вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    Сьогодні 14:4511
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    Сьогодні 12:048
  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    Сьогодні 10:1210
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202428
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202450