• Посилання скопійовано

Здавання в оренду частини нерухомості: як подати ф. №20-ОПП?

Підприємство здає в оренду частину нерухомості, в якій знаходиться, та власний офіс. Орендодавців кілька. Як правильно подати форму №20-ОПП?

Яким чином заповнювати форму №20-ОПП в цій ситуації, в Порядку №1588 і в Пам’ятці, яка є додатком до форми №20-ОПП, нічого не сказано.

Але з цього приводу читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Чи подає СГ – власник нерухомого майна повідомлення за ф. №20-ОПП у разі надання в оренду частини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів)?».

ДПС відповідає, що форма №20-ОПП подається.

Застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин). 

Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. №20-ОПП відображається по кожному об’єкту окремо.  Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

З наведеного можемо зрозуміти, що якщо підприємство передає в оренду частину приміщення, в колонці 4 «Найменування» воно однаково зазначає всю назву нерухомого об’єкта (офіс тощо). 

Інші колонки розділу 3 форми №20-ОПП, на наш погляд, заповнюються таким чином:

• код ознаки надання інформації (колонка 2) – «1»(первинне надання інформації);
• тип об’єкта оподаткування (колонка 3) – «378» (якщо передається в оренду частина офісу, або інший код, залежно від виду нерухомості, який зазначався при поданні першої форми №20-ОПП щодо нерухомості. Типи об’єктів оподаткування можна скачати на сайті ДПС тут). Оскільки застосовується принцип укрупнення, то при наданні в оренду частини нерухомостізаначається тип всього об’єкта;
ідентифікатор об’єкта (колонка 5) - «37800002» і так далі. Тобто, кожній переданій в оренду частинінерухомості присвоюється окремий номер. Наприклад, якщо передаються в оренду три частини, то друга може бути з ідентифікатором «37800003», а третя з ідентифікатором «37800004». Причому увесь об’єкт нерухомості при первинному поданні форми №20-ОПП міг мати ідентифікатор «37800001»;
• стан об’єкта оподаткування (колонка 9) – «9» (здається в оренду);
• вид права на об’єкт (колонка 10) – «1»якщо здається в оренду частина нерухомості, яка належить підприємству на праві власності. Тут має стояти той ж вид права, що і в початковій формі №20-ОПП, яка подавалася підприємством на зазначену нерухомість.

Всі інші показники форми №20-ОПП заповнюються в загальному порядку (територія, де знаходиться об’єкта, місцезнаходження тощо).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Продаж медвиробів у разі зміни їх назви: що з ПДВ?
    Підприємство купує медвироби у виробника, ставка ПДВ - 7%, хоча назва виробів у первинних документах не завжди відповідає назві у декларації відповідності. Підприємство також дещо змінює назву товару. Чи можна при подальшому продажу застосовувати ставку 7%?
    23.08.202421
  • Як нарахувати курсові різниці на валютний кредит від засновника та на його дисконт?
    У 2020 році підприємство отримало кредит від засновника в доларах США, строк погашення у 2025 році. Дисконт у валюті віднесли на 425 рахунок записом Дт 502 Кт 425. Щокварталу підприємство нараховує амортизацію дисконта Дт 425 Кт 502 теж у валюті. Як відображати курсові різниці в такому випадку?
    31.07.202430
  • Як врахувати витрати сільгосппідприємства на модернізацію польових доріг?
    Сільськогосподарське підприємство планує провести модернізацію польових доріг. На частину доріг у підприємства укладені договори оренди з ОТГ, а на деякі дороги – ні. Як врахувати такі витрати? Чи має право підприємство на ПК за цією операцією?
    17.07.202432
  • Останні виплати померлого працівника колишній дружині
    Працівник підприємства помер, проживав сам. На момент поховання родичів не знайдено, поховання відбулося за рахунок підприємства. Свідоцтво про смерть надано. На даний момент звернулась колишня дружина, з якою працівник давно розлучений, проте має спільну доньку, яка проживає закордоном. Чи може колишня дружина отримати розрахункові (зарплату та компенсацію відпустки), що від неї для цього потрібно?
    27.06.202493
  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202437