• Посилання скопійовано

Останні виплати померлого працівника колишній дружині

Працівник підприємства помер, проживав сам. На момент поховання родичів не знайдено, поховання відбулося за рахунок підприємства. Свідоцтво про смерть надано. На даний момент звернулась колишня дружина, з якою працівник давно розлучений, проте має спільну доньку, яка проживає закордоном. Чи може колишня дружина отримати розрахункові (зарплату та компенсацію відпустки), що від неї для цього потрібно?

Відповідно до ст. 83 КЗпП та ст. 1227 ЦКУ у разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а у разі їх відсутності - входить до складу спадщини. Тобто отримати її зможуть лише спадкоємці на підставі свідоцтва про спадщину.

Згідно з пп. 14.1.263 ПКУ, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки (ч. 2 ст. 3 СКУ).

З вищезазначено розуміємо, що колишня дружина не є членом сім’ї працівника. Тому отримати остаточний розрахунок вона може лише як спадкоємиця, якщо вона такою є на підставі свідоцтва про спадщину. Натомість донька має таке право та повинна звернутися до роботодавця батька за виплатами.

Для їх отримання донька як член сім’ї працівника має надати такі документи:

заяву з проханням про отримання належних батькові коштів із доданням реквізитів для їх перерахування;

  • копію свідоцтва про смерть (в даному випадку воно вже надано);
  • копії паспорта та свідоцтва про народження, де в графі «батько» вказаний працівник, який  помер; 
  • у разі, якщо прізвище доньки інше, ніж прізвище батька, потрібно надати копію свідоцтва про шлюб або копію паспорта з відміткою про укладення шлюбу, після якого вона змінила прізвище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Останні виплати померлого працівника колишній дружині
    Працівник підприємства помер, проживав сам. На момент поховання родичів не знайдено, поховання відбулося за рахунок підприємства. Свідоцтво про смерть надано. На даний момент звернулась колишня дружина, з якою працівник давно розлучений, проте має спільну доньку, яка проживає закордоном. Чи може колишня дружина отримати розрахункові (зарплату та компенсацію відпустки), що від неї для цього потрібно?
    27.06.202452
  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202429
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202425
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024541
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202498