• Посилання скопійовано

Продаж медвиробів у разі зміни їх назви: що з ПДВ?

Підприємство купує медвироби у виробника, ставка ПДВ - 7%, хоча назва виробів у первинних документах не завжди відповідає назві у декларації відповідності. Підприємство також дещо змінює назву товару. Чи можна при подальшому продажу застосовувати ставку 7%?

Відповідно до пп. «в» ст. 193.1 ПКУ, ставка ПДВ 7% застосовується по операціях постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

Таким регламентом для медвиробів є Техрегламент, затверджений Постановою КМУ від 02.10.2013 р. №753.

Згідно з нормами цього Техрегламенту, виробник зобов’язаний нанести на медичні вироби маркування знак відповідності технічним регламентам і скласти декларацію про відповідність. До декларації включається інформація про один або кілька виготовлених цим виробником медичних виробів, зокрема назва, код або інші однозначні позначення таких виробів.

Тобто, в декларації зазначається назва, код або інші однозначні позначення виробів, що декларуються. Таким чином, якщо назва виробу дещо відрізняється від зазначеної в декларації відповідності, мають бути інші позначення виробів, які ідентифікують їх з тими, на які видана декларація. В такому разі, на наш погляд, застосування ставки ПДВ 7% цілком правомірно, але за умови, підкреслимо, якщо є інші позначення, які дозволяють ідентифікувати товари з тими, на які складена декларація. Те саме стосується подальшої зміни назви товарупідприємством, яке його придбало і продаєЯкщо зміни назви не вплинуть на можливість ідентифікувати товари з тими, на які складена декларація, застосовувати ставку ПДВ 7%, на наш погляд, можна.

Хоча на практиці з цим можуть бути проблеми, адже податкові органи в своїх консультаціях пишуть, що назви товарів мають бути одними на всіх етапах постачання товару. Ми писали про це тут. Щоправда, достатнього нормативного обґрунтування такому висновку податкові органи не наводять. Тому, на наш погляд, немає заборони змінювати назви товарів. Про особливості зміни назви товару можна почитати туттуттут.

У будь-якому разі, для уникнення непорозумінь з податковою службою можна отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Продаж медвиробів у разі зміни їх назви: що з ПДВ?
    Підприємство купує медвироби у виробника, ставка ПДВ - 7%, хоча назва виробів у первинних документах не завжди відповідає назві у декларації відповідності. Підприємство також дещо змінює назву товару. Чи можна при подальшому продажу застосовувати ставку 7%?
    23.08.202426
  • Як нарахувати курсові різниці на валютний кредит від засновника та на його дисконт?
    У 2020 році підприємство отримало кредит від засновника в доларах США, строк погашення у 2025 році. Дисконт у валюті віднесли на 425 рахунок записом Дт 502 Кт 425. Щокварталу підприємство нараховує амортизацію дисконта Дт 425 Кт 502 теж у валюті. Як відображати курсові різниці в такому випадку?
    31.07.202431
  • Як врахувати витрати сільгосппідприємства на модернізацію польових доріг?
    Сільськогосподарське підприємство планує провести модернізацію польових доріг. На частину доріг у підприємства укладені договори оренди з ОТГ, а на деякі дороги – ні. Як врахувати такі витрати? Чи має право підприємство на ПК за цією операцією?
    17.07.202433
  • Останні виплати померлого працівника колишній дружині
    Працівник підприємства помер, проживав сам. На момент поховання родичів не знайдено, поховання відбулося за рахунок підприємства. Свідоцтво про смерть надано. На даний момент звернулась колишня дружина, з якою працівник давно розлучений, проте має спільну доньку, яка проживає закордоном. Чи може колишня дружина отримати розрахункові (зарплату та компенсацію відпустки), що від неї для цього потрібно?
    27.06.202497
  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202439