• Посилання скопійовано

Здавання в оренду частини нерухомості: як подати ф. №20-ОПП?

Підприємство здає в оренду частину нерухомості, в якій знаходиться, та власний офіс. Орендодавців кілька. Як правильно подати форму №20-ОПП?

Яким чином заповнювати форму №20-ОПП в цій ситуації, в Порядку №1588 і в Пам’ятці, яка є додатком до форми №20-ОПП, нічого не сказано.

Але з цього приводу читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Чи подає СГ – власник нерухомого майна повідомлення за ф. №20-ОПП у разі надання в оренду частини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів)?».

ДПС відповідає, що форма №20-ОПП подається.

Застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин). 

Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. №20-ОПП відображається по кожному об’єкту окремо.  Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

З наведеного можемо зрозуміти, що якщо підприємство передає в оренду частину приміщення, в колонці 4 «Найменування» воно однаково зазначає всю назву нерухомого об’єкта (офіс тощо). 

Інші колонки розділу 3 форми №20-ОПП, на наш погляд, заповнюються таким чином:

• код ознаки надання інформації (колонка 2) – «1»(первинне надання інформації);
• тип об’єкта оподаткування (колонка 3) – «378» (якщо передається в оренду частина офісу, або інший код, залежно від виду нерухомості, який зазначався при поданні першої форми №20-ОПП щодо нерухомості. Типи об’єктів оподаткування можна скачати на сайті ДПС тут). Оскільки застосовується принцип укрупнення, то при наданні в оренду частини нерухомостізаначається тип всього об’єкта;
ідентифікатор об’єкта (колонка 5) - «37800002» і так далі. Тобто, кожній переданій в оренду частинінерухомості присвоюється окремий номер. Наприклад, якщо передаються в оренду три частини, то друга може бути з ідентифікатором «37800003», а третя з ідентифікатором «37800004». Причому увесь об’єкт нерухомості при первинному поданні форми №20-ОПП міг мати ідентифікатор «37800001»;
• стан об’єкта оподаткування (колонка 9) – «9» (здається в оренду);
• вид права на об’єкт (колонка 10) – «1»якщо здається в оренду частина нерухомості, яка належить підприємству на праві власності. Тут має стояти той ж вид права, що і в початковій формі №20-ОПП, яка подавалася підприємством на зазначену нерухомість.

Всі інші показники форми №20-ОПП заповнюються в загальному порядку (територія, де знаходиться об’єкта, місцезнаходження тощо).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»