• Посилання скопійовано

Як звільнити працівника, який за кордоном та з яким відсутній зв’язок?

Чи можна звільнити працівника без його заяви, який виїхав за кордон і з ним немає зв’язку півроку? Чи потрібно нараховувати компенсацію за невикористану відпустку?

Чи можна звільнити працівника без його заяви, якщо він виїхав за кордон і немає зв’язку з ним пів року? 

Роботодавець може звільнити працівника за пп. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП  при одночасному дотриманні двох обов’язкових умов:

  • фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці поспіль;
  • відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці поспіль (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

В даному ж випадку, працівник не виходить на зв’язок вже півроку, тому роботодавець вправі провести звільнення такого працівника без його заяви за вказаною статтею, бо виконано обидві умови. 

 

Чи потрібно нараховувати компенсацію за невикористану відпустку?

Розрахунок компенсації потрібно провести за всі дні невикористаної відпустки працівником за час роботи та за час перебування у відпустці без збереження зарплати, якщо така відпустка була за ч. 3 Закону №2136, до виїзду за кордон та з урахуванням обмежень ч. 4 Закону №2136 щодо днів надання відпустки без збереження зарплати, якщо працівник перебував за кордоном. 

Звертаємо увагу! Якщо працівників табелювати літерним позначенням «НЗ», то час таких неявок не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорiчну вiдпустку, а надалі на її компенсацію, та не підлягає оплаті.

Дні потрібно вираховувати за карточкою ф. №П-2 по робочих роках, щоб правильно визначити  дні відпусток, на які працівник набув право станом на 31.12.2023 р. Права на дні щорічної відпустки за 2024 рік у працівника не буде. Тож, при розрахунку компенсації у працівника буде один розрахунковий період: січень 2023 – грудень 2023 рр.

Розрахунок середньої заробітної плати для виплати компенсації за дні невикористані відпустки проводиться з урахуванням норм Порядку №100

За загальним правилом для виплати компенсації за невикористані відпустки беруть заробіток за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації.

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня заробітна плата обчислюється відповідно до абзаців 3 – 5 п. 4 Порядку №100 (абз. 8 п. 2 Порядку №100).

Абзацом 3 п. 4 Порядку №100 встановлено, що якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

При розрахунку потрібно враховувати, що час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абз. 7 п. 2 Порядку №100).

Тобто час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати має бути виключений із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202421
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202497
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20249002