• Посилання скопійовано

Поле "Про незастосування податкових різниць" в декларації на прибуток з року в рік

Чи потрібно заповнювати реквізит про незастосування податкових різниць в податковій декларації на прибуток за 2020 р. (дохід до 20 млн грн), якщо такий реквізит вже заповнювався у декларації за 2019 р.?

Податківці у підкатегорії 102.20.02 "ЗІР" наголосили, що платники податку на прибуток підприємств, у яких річний дохід за 2020 звітний рік не перевищить 40 млн грн зможуть:

  • прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до опо-даткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ, у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств за 2020 рік;
  • застосовувати у 2021 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств.

При цьому у 2020 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств застосовується платниками, у яких річний дохід за 2019 звітний рік не перевищує 20 млн гривень.

Таким чином, "малодохідник" з річним доходом до 20 млн грн має право вибору,  тобто має право відмовитися від застосування усіх податкових різниць (за винятком збитків минулих років) оформивши відповідний наказ. 

Крім того, про прийняте рішення потрібно поставити відмітку в декларації про прибуток за перший рік безперервної сукупності років. Для цього у полі "Наявність рішення" потрібно проставити позначку, а у полі "Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці" – номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення.

Податківці також у даному "ЗІР" зазначили, якщо у наступних звітних (податкових) періодах "малодохідник" використовує право на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування, то у Деклараціях також проставляється відповідна позначка із зазначенням інформації щодо номеру та дати розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення в Декларації за перший рік в такій безперервній сукупності років.

Якщо декларацію подали, але забули вказати інформацію про незастосування податкових різниць, то внести зміни до раніше поданої податкової звітності у разі самостійного виправлення помилок, можна керуючись нормами ст. 50 ПКУ, тобто шляхом подання уточнючої або нової звітної декларації.

Таким чином, враховуючи зазначене, потрібно при кожному поданні річної декларації з податку на прибуток  у полі "Наявність рішення" вказувати відповідну позначку,  у полі "Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці" – проставляти номер та дату наказу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»