• Посилання скопійовано

Нарахування амортизації у підприємства, дохід якого більше 20 млн грн: нюанси обліку

Підприємство у 2015 р. отримало дохід більше 20 млн грн. Чи має підприємство застосовувати податкові різниці для визначення прибутку? Амортизація нараховується згідно з податковим обліком, окремого бухобліку не ведеться. Чи треба вести окремо бухгалтерський і податковий облік амортизації?

Як відомо, у 2015 році об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування фінрезультату, визначеного за правила бухобліку. Таке коригування є обов’язковим у разі отримання річного обсягу доходу більше ніж 20 млн грн. 

Тобто в будь-якому разі бухоблік має вестися за правилами П(С)БО або МСФЗ. Відповідно й облік нарахування амортизації має вестися за правилами П(С)БО 7 «Основні засоби». Також слід пам’ятати, що методи нарахування амортизації мають бути визначені та включені до наказу про облікову політику підприємства. Неправильне використання методів амортизації призведе до викривлення показників фінансової звітності. А за таке порушення у веденні обліку на бухгалтера покладається адміністративна відповідальність на підставі ст. 164-2 КУпАП.

Якщо методи нарахування амортизації за правилами п. 138.3 ПКУ не співпадають із методами за нормами П(С)БО 7, то слід вести облік амортизації відповідно до П(С)БО 7.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»