• Посилання скопійовано

Як визначити чистий прибуток, якщо податок на прибуток нарахували із запізненням?

Підприємство планує виплатити дивіденди за 2023 рік у серпні 2024 р. У 2023 р. воно нараховує податок на прибуток за 2022 р. – Дт 443 Кт 641, у 2024 році так само нараховує податок на прибуток за 2023 р. Яка сума чистого прибутку буде розподілена на виплату дивідендів?

З чого виплачуємо дивіденди?

Для цілей оподаткування відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ, дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей бухобліку пунктом 4 НП(С)БО 15 визначено, що дивіденди – частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.

Зауважимо, що в ч. 1 ст. 26 Закону про товариства також визначено, що виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства.

Тобто розподілити між учасниками ми можемо тільки чистий прибуток, отриманий за певний період.

Якщо ТОВ планує виплатити дивіденди за 2023 р., то на їх виплату спрямовується чистий прибуток, отриманий саме за 2023 р. Але за умовами запитання витрати з податку на прибуток були враховані в наступному році. Що робити в такій ситуації?

 

Податок на прибуток

Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені (п. 7 НП(С)БО 16).

Отже, підприємство мало нарахувати податок на прибуток та визнати витрати в періоді їх виникнення, зокрема за 2022 р. - у 2022 р., а за 2023 р. – у 2023 р.,  проведенням Дт 981 Кт 641.

Відповідно до наведеної умови ТОВ фактично проводить виправлення помилки у наступному періоді: Дт 441 Кт 641. Саме так нам каже НП(С)БО 6: «Виправлення помилок,  допущених при  складанні  фінансових звітів  у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого  прибутку  на  початок  звітного  року,  якщо такі помилки    впливають    на   величину   нерозподіленого   прибутку (непокритого збитку).

А от на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» відображається розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді (Інструкція про застосування плану рахунків). Сальдо на цьому субрахунку у кінці року закривається у кореспонденції із субрахунками 441 та/або 442 з виведенням сальдо на одному з цих субрахунків.

Таким чином, проведення Дт 443 Кт641 не відповідає суті операції, адже це не використання прибутку.

Також потрібно перевірити, чи вплинула ця помилка на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Якщо в декларації з прибутку було правильно зазначено об’єкт оподаткування та суму податку на прибуток, то помилки немає. А якщо ця практика нарахування податку у наступному році призвела до помилок в деклараціях, то їх потрібно буде виправити. Як подати уточнюючу декларацію з прибутку, див. тут.

В бухобліку ж чистий прибуток завищений. Адже в 2023 р. витрати з податку на прибуток не були враховані при розрахунку чистого прибутку 2023 р. Така сама  ситуація і з витратами у  2022 р. Фактично сума отриманих дивідендів буде завищена кожного року.

Тому в цьому випадку, на нашу думку, при визначенні чистого прибутку для обрахунку дивідендів його необхідно буде відкоригувати на суму податку на прибуток за 2023 р., який відображено у звітності за 2024 р. якщо цього не зробити, то дивідендів буде виплачено більше, ніж сума фактичного чистого прибутку цього періоду.

Основним ризиком при виплаті більшої суми дивідендів є те, що такі виплати при перевірці можуть бути ідентифіковані як виплати інших доходів учасника підприємства, які можуть оподатковуватися за іншими правилами, ніж дивіденди. І тут вже все залежить від оформлення та «фантазії» перевіряючих.

 ***

Читайте також: Дивіденди: особливості, облік, оподаткування

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202415
  • Облік і оподаткування податком на прибуток отриманих дивідендів
    ТОВ, платник податку на прибуток, отримав дивіденди від емітента резидента України, інвестиційної компанії. Які особливості бухгалтерського обліку, оподаткування податком на прибуток?
    21.08.202459
  • Як визначити чистий прибуток, якщо податок на прибуток нарахували із запізненням?
    Підприємство планує виплатити дивіденди за 2023 рік у серпні 2024 р. У 2023 р. воно нараховує податок на прибуток за 2022 р. – Дт 443 Кт 641, у 2024 році так само нараховує податок на прибуток за 2023 р. Яка сума чистого прибутку буде розподілена на виплату дивідендів?
    20.08.202457
  • Безоплатні ТМЦ для нерезидента: що з податком на прибуток?
    ТОВ-високодохідник, платник ПДВ у квітні 2024 р. безоплатно надало ТМЦ нерезиденту (Німеччина) на суму 800 євро. Довідка щодо податкового резидентства є. Як вплине дана операція на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    09.08.202424
  • Податок на прибуток, ПДФО, ВЗ при викупі і анулюванні частки в СК
    З 2017 року ТОВ не нараховувало і не виплачувало дивіденди. Зараз учасник продає свою частку ТОВ та фізособі. ТОВ розраховується за придбану частку передачею права вимоги боргу. СК зменшується на суму придбаної ТОВ частки. Які податкові наслідки цієї операції з податку на прибуток для ТОВ, ПДФО та ВЗ для учасника фізособи?
    06.08.202439