• Посилання скопійовано

Безоплатні ТМЦ для нерезидента: що з податком на прибуток?

ТОВ-високодохідник, платник ПДВ у квітні 2024 р. безоплатно надало ТМЦ нерезиденту (Німеччина) на суму 800 євро. Довідка щодо податкового резидентства є. Як вплине дана операція на об’єкт оподаткування податком на прибуток?

Податок на доходи нерезидента

Відповідно до пп. 14.1.13 ПКУ безоплатно надані товари – це товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.

Даний дохід в залежності від мети та документального оформлення операції для цілей оподаткування податком з доходів нерезидента можна ідентифікувати як:

  • доходи у вигляді благодійних внесків та пожертвувань на користь нерезидентів (п. «ї» пп. 141.4.1 ПКУ);
  • інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення (п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ).

В свою чергу, резидент, який здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом, утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15%, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати (пп. 141.4.2 ПКУ).

Між Урядом України та Федеративної Республіки Німеччина укладено Угоду про уникнення подвійного оподаткуванняСтаттею 21 Угоди визначено, що доходи резидента Договірної Держави, незалежно від джерела їх виникнення, про які не йдеться у попередніх статтях цієї угоди, підлягають оподаткуванню тільки в цій Державі.

Зауважимо, що в ПКУ поняття «інші доходи» не має деталізації. Та в листі ДПСУ від 27.12.2012 р. №12744/0/71-12/12-1017 на прикладі Угоди з РФ під іншими доходами розуміються доходи, одержані особами у вигляді виграшів і призів, благодійної допомоги, подарунків, аліментів, виплат за соціальним страхуванням, внаслідок одержання у спадщину коштів, майна, майнових та немайнових прав, а також доходи від нетрадиційних фінансових інструментів (деривативів).

Враховуючи зазначене та те, що Угодою між Україною та Німеччиною не визначено такого виду доходу як безоплатне надання ТМЦ, такий вид доходу можна віднести до складу іншого доходу.

Нерезидент надав довідку про податкове резидентство Німеччини. ТОВ може застосувати положення Угоди щодо оподаткування інших доходів, тобто такі доходи оподатковуються безпосередньо у Німеччині.

ДПС також надало роз’яснення щодо цього питання, залишивши шлях до відступу. Відповідаючи на питання в БЗ ЗІР (102.16): «Чи підлягають оподаткуванню податком на доходи нерезидента безоплатно надані товари, послуги, ОЗ нерезиденту – ЮО?» податківці зазначили, що платник може орієнтуватися на міжнародні договори та кожен конкретний випадок потребує аналізу договорів та первинних документів, тому доцільно отримати ІПК.

Таким чином, рекомендуємо ТОВ все ж отримати ІПК.

 

Податок на прибуток

ТОВ є високодохідником, при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток застосовує податкові різниці.

І тут є декілька варіантів:

  • якщо ТОВ не оподатковує податком з доходів нерезидента безоплатну передачу ТМЦ, то застосовує збільшуючу різницю, відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку на прибуток;
  • якщо ж податок з доходів нерезидента сплачено, то таку різницю застосовувати не потрібно. Адже податок з доходів нерезидента для цілей цього пункту відповідає податку на прибуток.

Зауважимо, що окрім додатку РІ, ТОВ необхідно буде подати додаток ПН.

Платники податку – резиденти при будь-якій виплаті доходу із джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності, зокрема і доходу, звільненого від оподаткування згідно норми міжнародного договору, повинні заповнювати по кожному нерезиденту, якому виплачуються такі доходи, додаток ПН, та подавати його (їх) до контролюючих органів разом із Декларацією.

Додаток ПН заповнюється окремо по кожному нерезиденту, якому виплачуються доходи. У разі застосування норм міжнародного договору при виплаті доходів нерезиденту у колонці 5 таблиці 1 додатка ПН вказується ставка податку згідно з міжнародним договором, а під таблицею вказується назва такого договору та норма, за якою застосовується передбачена договором ставка податку.

Саме така відповідь в БЗ ЗІР (120.20.02) на питання: «Чи потрібно подавати додаток(ки) ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, якщо відповідно до норм міжнародного договору доходи нерезидента із джерелом їх походження з України».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202415
  • Облік і оподаткування податком на прибуток отриманих дивідендів
    ТОВ, платник податку на прибуток, отримав дивіденди від емітента резидента України, інвестиційної компанії. Які особливості бухгалтерського обліку, оподаткування податком на прибуток?
    21.08.202459
  • Як визначити чистий прибуток, якщо податок на прибуток нарахували із запізненням?
    Підприємство планує виплатити дивіденди за 2023 рік у серпні 2024 р. У 2023 р. воно нараховує податок на прибуток за 2022 р. – Дт 443 Кт 641, у 2024 році так само нараховує податок на прибуток за 2023 р. Яка сума чистого прибутку буде розподілена на виплату дивідендів?
    20.08.202457
  • Безоплатні ТМЦ для нерезидента: що з податком на прибуток?
    ТОВ-високодохідник, платник ПДВ у квітні 2024 р. безоплатно надало ТМЦ нерезиденту (Німеччина) на суму 800 євро. Довідка щодо податкового резидентства є. Як вплине дана операція на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    09.08.202424
  • Податок на прибуток, ПДФО, ВЗ при викупі і анулюванні частки в СК
    З 2017 року ТОВ не нараховувало і не виплачувало дивіденди. Зараз учасник продає свою частку ТОВ та фізособі. ТОВ розраховується за придбану частку передачею права вимоги боргу. СК зменшується на суму придбаної ТОВ частки. Які податкові наслідки цієї операції з податку на прибуток для ТОВ, ПДФО та ВЗ для учасника фізособи?
    06.08.202439