• Посилання скопійовано

Податок на прибуток, ПДФО, ВЗ при викупі і анулюванні частки в СК

З 2017 року ТОВ не нараховувало і не виплачувало дивіденди. Зараз учасник продає свою частку ТОВ та фізособі. ТОВ розраховується за придбану частку передачею права вимоги боргу. СК зменшується на суму придбаної ТОВ частки. Які податкові наслідки цієї операції з податку на прибуток для ТОВ, ПДФО та ВЗ для учасника фізособи?

Щодо бухобліку

Про бухоблік викупу частки можна почитати тут.

Відображення заборгованості перед учасником, що вийшов із ТОВ, продавши свої корпоративні права ТОВ, відображається проведенням:

  • Дт 452 Кт 672 – на договірну вартість викупу.

Про зменшення СК можна почитати тут. Зменшення СК внаслідок анулювання частки відображається проведенням:

  • Дт 401 Кт 452 – на номінальний розмір частки.

Якщо сума викупу більше номінального розміру частки, на різницю роблять проведення:

  • Дт 422 (чи 44, якщо додатковий капітал недостатній чи відсутній) Кт 452.

Якщо сума викупу менше номінального розміру, на різницю роблять проведення:

  • Дт 452 Кт 422.

Особливості обліку, оподаткування відступлення права вимоги ми детально розглядали, приміром, тут.

В обліку ТОВ відступлення права вимоги відображається проведення:

  • Дт 672 Кт 361, 377.

А операція продажу частки учасником фізособою іншій фізособі в бухобліку ТОВ не відображається. Єдине – змінюються учасники ТОВ в аналітичному обліку на субрахунку 401.

 

Оподаткування податком на прибуток

ПКУ не передбачає для платника податку на прибуток емітента податкових різниць, пов’язаних із викупом і анулюванням частки ТОВ. Причому, як видно з наведених вище бухгалтерських проводок, оскільки доходи та витрати в бухгалтерському обліку за такими операціями не виникають, вони не впливають на облік з податку на прибуток ТОВ.

 

Авансовий внесок при виплаті дивідендів

Але є один момент, пов’язаний з тим, що викуп частки можна прирівняти до дивідендів, а відтак при виплаті такої частки (передачі права вимоги), потрібно сплатити авансовий внесок з податку на прибуток.

Відповідно до абз. 1 пп. 14.1.49 ПКУ, дивіденди - платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Відповідно до абз. 7 пп. 14.1.49 ПКУ для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються також виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника - нерезидента України у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юридичною особою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи.

Але відповідно до пп. 57.1-1.7 ПКУ авансові внески не справляються/не нараховуються на суми операцій, які для цілей оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абзаців четвертого - сьомого пп. 14.1.49 ПКУ.

Тобто, авансовий внесок в розглядуваній ситуації не справляється. Те саме читаємо, приміром, в ІПК ДПСУ від 20.11.2020 р. №4789/ІПК/99-00-05-05-02-06.

Але чомусь в ІПК ДПСУ від 23.10.2021 р. №4024/ІПК/99-00-21-02-02-06 зроблено інший висновок, що авансовий внесок слід сплачувати. На наш погляд, такий висновок не відповідає нормам ПКУ, які ми навели вище. Таж для уникнення непорозумінь з податковими органами може бути доцільним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

ПДФО і ВЗ учасника, що продав частку

Якщо учасником, який продає частку, є фізособа, то дохід від продажу частки оподатковується згідно з нормами пп. 170.2 ПКУ, як інвестиційний прибуток.

Детальніше про це можна почитати, приміром, тут, тут.

Фізособа самостійно сплачує ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) з суми інвестиційного прибутку, самостійно декларує інвестиційний дохід, подаючи декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним (тобто, роком, в якому продано частку).

ПДФО та ВЗ із загальної суми інвестиційного прибутку, відображеного в декларації, учасник має сплатити самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу.

Наприклад, якщо частка продана за 100 000 грн, а номінал такої частки 60 000 грн (наприклад, учасник здійснив внесок цієї суми коштами на рахунок ТОВ і має документи, що це підтверджують), то інвестиційний прибуток, який підлягає оподаткуванню, складе 40 000 грн (100 000 – 60 000). ПДФО з цієї суми 7 200 грн (40 000 х 18%), ВЗ – 600 грн (40 000 х 1,5%).

Причому ТОВ податки не нараховує і не утримує, а лише відображає виплачений дохід в додатку 4ДФ, з ознакою доходу «112».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202415
  • Облік і оподаткування податком на прибуток отриманих дивідендів
    ТОВ, платник податку на прибуток, отримав дивіденди від емітента резидента України, інвестиційної компанії. Які особливості бухгалтерського обліку, оподаткування податком на прибуток?
    21.08.202459
  • Як визначити чистий прибуток, якщо податок на прибуток нарахували із запізненням?
    Підприємство планує виплатити дивіденди за 2023 рік у серпні 2024 р. У 2023 р. воно нараховує податок на прибуток за 2022 р. – Дт 443 Кт 641, у 2024 році так само нараховує податок на прибуток за 2023 р. Яка сума чистого прибутку буде розподілена на виплату дивідендів?
    20.08.202457
  • Безоплатні ТМЦ для нерезидента: що з податком на прибуток?
    ТОВ-високодохідник, платник ПДВ у квітні 2024 р. безоплатно надало ТМЦ нерезиденту (Німеччина) на суму 800 євро. Довідка щодо податкового резидентства є. Як вплине дана операція на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    09.08.202424
  • Податок на прибуток, ПДФО, ВЗ при викупі і анулюванні частки в СК
    З 2017 року ТОВ не нараховувало і не виплачувало дивіденди. Зараз учасник продає свою частку ТОВ та фізособі. ТОВ розраховується за придбану частку передачею права вимоги боргу. СК зменшується на суму придбаної ТОВ частки. Які податкові наслідки цієї операції з податку на прибуток для ТОВ, ПДФО та ВЗ для учасника фізособи?
    06.08.202439