• Посилання скопійовано

Ліквідація складського приміщення після влучання ракети

ТОВ – платник податку на прибуток, коригує фінрезультат. Ракета частково знищила складські приміщення, виникла пожежа. За результатами інвентаризації залишкову вартість приміщення списали на субрахунок 947. Чи потрібно застосовувати податкові різниці щодо залишкової вартості такого основного засобу?

У бухобліку це відображається так:

  • Дт 13 Кт 10 - списання нарахованого зносу за період використання приміщення;
  • Дт 976 Кт 10 – списання залишкової вартості складського приміщення в періоді його ліквідації (п. 29 НП(С)БО 16 «Витрати»);
  • Дт 976 Кт 65,66,20 – витрати пов’язані з ліквідацією складського приміщення;
  • Дт 411 Кт 441 – якщо була проведена дооцінка.

Для списання витрат доцільно використовувати саме субрахунок 976. Відповідно до Інструкції про застосування плану рахунків на субрахунку 976 «Списання необоротних активів» відображається залишкова вартість списаних необоротних активів та витрати, пов'язані з їх ліквідацією (розбирання, демонтаж).

Субрахунок 947 використовується для списання оборотних активів.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Тобто для підприємств, що не застосовують податкові різниці, ліквідація ОЗ буде проводитися в загальному порядку, без застосування податкових різниць.

«Високодохідникам» (обсяг доходу яких більше 40 млн грн) потрібно збільшити фінансовий результат на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів, визначеної відповідно до НС(П)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта та зменшити - на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ.

ПКУ не містить додаткових вимог щодо причин ліквідації, тому незалежно від причини ліквідації цю різницю застосувати потрібно.

Щодо амортизації: якщо амортизація в бухобліку відповідає амортизації в податковому обліку, то фінансовий результат не зміниться, суми коригувань будуть однаковими. Тому платник зможе скористатися витратами на списання ОЗ у повному обсязі. В іншому випадку – застосовуються податкові різниці на збільшення щодо амортизації в визначеної за правилами бухобліку та зменшення на суму амортизації визначеної за правилами податкового обліку.

В своїй ІПК податківці такий підхід застосовують і при частковій ліквідації ОЗ ІПК ДФСУ від 11.12.2017 р. №2926/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Більш детально див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?
    Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?
    11.10.2024875
  • Тонка капіталізація процентів за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами
    Підприємство збільшило фінрезультат до оподаткування за 1 квартал 2021 р. на різницю, передбачену пп. 140.2 ПКУ. Надійшлов запит від податкової про те, що ця різниця застосована безпідставно і її потрібно відкоригувати. Чи правомірні вимоги податківців?
    09.10.202423
  • Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?
    Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід
    07.10.202423
  • Чи подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не було контрольованих операцій?
    Підприємство має відсоткову позику від резидента Кіпру, пов’язаної особи. Згідно з п. 39.2.1.1 ПКУ ця операція підпадає під визначення контрольованої. Але одночасно не виконуються умови п. 39.2.1.7 ПКУ – річний дохід за 2023 рік менший ніж 150 млн грн, обсяг операцій з контрагентом перевищує 10 млн грн (сума нарахованих відсотків за 2023 рік більша ніж 10 млн). Чи потрібно подавати Звіт про контрольовані операції, якщо не виконуються одночасно умови п. 39.2.1.7? Чи потрібно подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не подаємо звіт про контрольовані операції?
    30.09.202430
  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202425

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь