• Посилання скопійовано

Податкові наслідки зайвої виплати дивідендів

Підприємство виплатило дивіденди фізособі-нерезиденту за 1 кв. 2024 року. Виплата була в іноземній валюті і через курсову різницю гривневий еквівалент сплаченої валюти виявився більший, ніж сума, вказана в рішенні власника про виплату дивідендів. Як виправити ситуацію? Чи потрібно доплачувати податок на прибуток, ПДФО, ВЗ?

Детально про особливості, облік, оподаткування дивідендів ми писали тут.

Там зазначалося, що дивіденди – це частина чистого прибутку, виплачена учасникам згідно з рішенням учасників.

Таким чином, такого поняття, як переплата дивідендів, бути не може. Якщо згідно з рішенням учасників слід виплатити, приміром, 50 000 грн, а виплатили 55 000 грн, то, на наш погляд, відсутні підстави вважати 5 000 грн виплаченими дивідендами.

 

Документальне оформлення

На наш погляд, переплачені кошти потрібно якимось чином  документально оформити. Варіанти можуть бути різні. 

Приміром, рішення оформляється протоколом загальних зборів учасників, або керівник підприємства видає відповідний наказ, погоджений з особою, якій виплатили кошти, або між підприємством і фізособою укладається договір.

 

Як оподатковувати переплачені кошти?

Залежно від того, як їх оформлять. На наш погляд, такі кошти можна оформити як:

1. Безповоротну фінансову допомогу;
2. Поворотну фінансову допомогу.
 

Безповоротна фінансова допомога

Наприклад, такі кошти можна визнати безповоротною фінансовою допомогою. З метою оподаткування така допомога вважається додатковим благом (див. пп. «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ). З коштів безповоротної фінансової допомоги утримується ПДФО 18%, ВЗ 1,5%. Причому оскільки кошти допомоги вже виплачені, база оподаткування ПДФО визначається як сума виплачених коштів, збільшена на «натуральний» коефіцієнт за пп. 164.5 ПКУ. Для ставки 18% розмір коефіцієнта - 1,21951. Для утримання ВЗ коефіцієнт не застосовується. В додатку 4ДФ дохід у вигляді такої допомоги відображається з ознакою доходу «126». Про відображення в додатку 4ДФ можна почитати тут.

В бухгалтерському обліку такі кошти списують на субрахунок 949.

Виплачені кошти зменшують фінрезультат до оподаткування, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування. Причому, на наш погляд, податкова різниця за пп. 140.5.10 ПКУ тут не застосовується. Адже за умовами цієї різниці, вона не застосовується, якщо безповоротна фінансова допомога надана фізособі, яка є платником ПДФО. А в розглядуваній ситуації з доходу фізособи ПДФО утримується.

Поворотна фінансова допомога.

Таку допомогу фізособа зобов’язана повернути підприємству. Така допомога не включається до складу оподатковуваного доходу фізособи (див. пп. 165.1.31 ПКУ). В бухгалтерському обліку її можна відобразити на субрахунку 377. В додатку 4ДФ виплата такої допомоги відображається з ознакою доходу «197».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?
    Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?
    11.10.2024876
  • Тонка капіталізація процентів за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами
    Підприємство збільшило фінрезультат до оподаткування за 1 квартал 2021 р. на різницю, передбачену пп. 140.2 ПКУ. Надійшлов запит від податкової про те, що ця різниця застосована безпідставно і її потрібно відкоригувати. Чи правомірні вимоги податківців?
    09.10.202423
  • Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?
    Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід
    07.10.202423
  • Чи подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не було контрольованих операцій?
    Підприємство має відсоткову позику від резидента Кіпру, пов’язаної особи. Згідно з п. 39.2.1.1 ПКУ ця операція підпадає під визначення контрольованої. Але одночасно не виконуються умови п. 39.2.1.7 ПКУ – річний дохід за 2023 рік менший ніж 150 млн грн, обсяг операцій з контрагентом перевищує 10 млн грн (сума нарахованих відсотків за 2023 рік більша ніж 10 млн). Чи потрібно подавати Звіт про контрольовані операції, якщо не виконуються одночасно умови п. 39.2.1.7? Чи потрібно подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не подаємо звіт про контрольовані операції?
    30.09.202430
  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202425

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь