• Посилання скопійовано

Безоплатне надання послуг: нюанси оподаткування

ТОВ – платник податку на прибуток (застосовує податкові різниці), ПДВ за договором надає безоплатно послуги технічного обслуговування медобладнання установі комунальної власності. Всі витрати за ремонтами списуються на витрати на збут. Як дана операція буде оподатковуватися?

Надання послуг регулюється главою 63 ЦКУ.

Відповідно до ст. 901 ЦКУ за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Тобто:

  • послуга споживається отримувачем в процесі її надання, тож про результат послуги та про виникнення активу не йдеться;
  • договором може бути встановлено безоплатність послуги.

У ст. 904 ЦКУ зазначено, що за договором про безоплатне надання послуг замовник зобов'язаний відшкодувати виконавцеві усі фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Послуги можуть надаватись і без такого відшкодування. Проте це необхідно зазначити в договорі. В іншому випадку відшкодуванню бути.

Тобто навіть за умови безоплатності договір надання послуг може передбачати відшкодування.

 

ПДВ

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186 ПКУ (пп.185.1 ПКУ).

Відповідно до пункту пп. 14.1.185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є постачання послуг іншій особі на безоплатній основі. Тобто безоплатне надання послуг з технічного обслуговування обладнання є оподатковуваною операцією – постачанням для цілей оподаткування ПДВ

База оподаткування - договірна вартість послуг (пп.188.1 ПКУ). В наведеній ситуації договірна вартість нуль. Тому орієнтуємося на звичайну ціну.

Звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп.14.1.71 ПКУ).

ТОВ буде складено дві ПН, одна нульова на медичний заклад, а інша відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ на перевищення ціни.

 

Податок на прибуток

Для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (пп.44.2 ПКУ)

Оскільки при безоплатному наданні послуг у замовника не виникає актив та не збільшується власний капітал, дохід від отримання таких послуг теж не виникає.

А от щодо собівартості таких послуг, то тут спрацьовує пп. 140.5.10 ПКУ. Фактично послуги надано на безоплатній основі і їх вартість було включено до витрат, тому фінансовий результат надавача збільшується на суму безоплатно наданих товарів, робіт, послуг  особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО).

На нашу думку, ТОВ може оформити надання таких послуг як благодійну допомогу і скористатися п. 32-1 підрод 2 розд. ХХ ПКУ. Яким передбачено, що не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість.

При такій передачі пп. 198.5 ПКУ не застосовується, тобто компенсуюче ПЗ нараховувати не потрібно.

 ***

Додатково читайте: Безоплатне постачання й отримання товарів, робіт, послуг

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?
    Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?
    11.10.2024875
  • Тонка капіталізація процентів за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами
    Підприємство збільшило фінрезультат до оподаткування за 1 квартал 2021 р. на різницю, передбачену пп. 140.2 ПКУ. Надійшлов запит від податкової про те, що ця різниця застосована безпідставно і її потрібно відкоригувати. Чи правомірні вимоги податківців?
    09.10.202423
  • Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?
    Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід
    07.10.202423
  • Чи подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не було контрольованих операцій?
    Підприємство має відсоткову позику від резидента Кіпру, пов’язаної особи. Згідно з п. 39.2.1.1 ПКУ ця операція підпадає під визначення контрольованої. Але одночасно не виконуються умови п. 39.2.1.7 ПКУ – річний дохід за 2023 рік менший ніж 150 млн грн, обсяг операцій з контрагентом перевищує 10 млн грн (сума нарахованих відсотків за 2023 рік більша ніж 10 млн). Чи потрібно подавати Звіт про контрольовані операції, якщо не виконуються одночасно умови п. 39.2.1.7? Чи потрібно подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не подаємо звіт про контрольовані операції?
    30.09.202430
  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202425

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь