• Посилання скопійовано

ТОВ надає волонтерській організації паливні картки: як оформити і оподаткувати?

ТОВ хоче надати допомогу волонтерської організації на підставі листа-звернення, а саме надати паливні картки на 200 л палива. Які потрібно ще документи для надання такої допомоги? Які наслідки з ПДВ та з податку на прибуток?

Чи можна надати допомогу паливними картками? Так, можна. Передача паливних карток від однієї особи до іншої не є реалізацією пального, тому не потрібно отримувати ліцензію на торгівлю пальним, реєструватися платником акцизного податку та реєструвати акцизний склад. Докладніше про це ми писали ще у 2019 році тут. Це актуально і зараз – див. думку податківців тут.

Отже, надання допомоги у вигляді паливних карток не тягне за собою жодних «акцизних» наслідків.

***

Надання допомоги оформляється такими документами: 

  • лист-запит/прохання щодо надання допомоги із зазначенням виду допомоги та її цільового призначення; 
  • або 
  • лист-пропозиція від підприємства, в якому висловлюється бажання добровільно надати допомогу, зазначити її вид та цілі, на які буде спрямовано таку допомогу. У такому разі варто також отримати відповідь про згоду на отримання такої допомоги; 
  • погодження керівником надання допомоги у відповідному наказі по підприємству, де зазначити: 
  • ціль надання допомоги; 
  • вид допомоги, її розмір; 
  • реквізити отримувача допомоги; 
  •  осіб, відповідальних за передання допомоги; 
  • передача допомоги кінцевому набувачу: у разі передачі паливних карток це фіксується актом приймання-передачі карток, в якому обов’язково зазначаємо: 
  • назву документа; 
  • реквізити сторін; 
  • ціль, зміст та обсяг операції; 
  • дату складання, підписи сторін. 

В бухобліку вартість переданих карток списується до складу інших операційних витрат: Дт 949 Кт 203.

***

Для цілей оподаткування ПДВ операція з безоплатного передання паливних карток є реалізацією таких карток, тобто оподатковуваною операцією. Це значить, що ТОВ не втрачає права на податковий кредит з ПДВ, отриманий при придбанні паливних карток, і відображає його в декларації з ПДВ за загальними правилами.

При нарахуванні податкових зобов’язань застосовується норма абзацу другого п. 188.1 ПКУ: база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів. Це значить, що на дату передання паливних карток слід скласти дві податкові накладні:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, яка в цьому випадку  нульова,  
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання паливних карток над фактичною нульовою ціною, за якою вони передаються волонтерській організації.

Як варіант, можна скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг. 

У податковій накладній (у тому числі зведеній), яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку №1307 (15 — Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 розділу V ПКУ, над фактичною ціною постачання). Така ПН отримувачу не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник зазначає власні дані.

У графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів постачальника (паливних карток), крім опису (номенклатури) товарів, також зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 не заповнюються. Інші графи ПН заповнюються без особливостей.

Зрозуміло, що норми пп. 198.5 ПКУ тут не застосовуються, тому що податкові зобов'язання з ПДВ вже нараховано на мінімальну базу оподаткування. Безоплатна передача товарів є оподатковуваною операцією з їх постачання, тому додаткового нарахування ПЗ не здійснюється.

Про відображення в декларації з ПДВ такої ПН читайте тут.

В бухобліку донараховані податкові зобов’язання списуються також на рахунок 949, як і самі картки: Дт 949 Кт 641/ПДВ.

***

Якщо ТОВ коригує фінрезультат для цілей оподаткування прибутку, йому потрібно звернути увагу на пп. 140.5.9 ПКУ: фінрезультат збільшується на суму вартості товарів, безоплатно переданих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру на дату передачі товарів, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. 

Якщо волонтерська організація не зареєстрована як неприбуткова і не є платником податку на прибуток, то в цьому разі діє норма пп. 140.5.10 ПКУ про те, що фінрезультат збільшується на всю суму безоплатно наданих товарів особам, що не є платниками податку на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?
    Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?
    11.10.2024875
  • Тонка капіталізація процентів за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами
    Підприємство збільшило фінрезультат до оподаткування за 1 квартал 2021 р. на різницю, передбачену пп. 140.2 ПКУ. Надійшлов запит від податкової про те, що ця різниця застосована безпідставно і її потрібно відкоригувати. Чи правомірні вимоги податківців?
    09.10.202423
  • Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?
    Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід
    07.10.202423
  • Чи подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не було контрольованих операцій?
    Підприємство має відсоткову позику від резидента Кіпру, пов’язаної особи. Згідно з п. 39.2.1.1 ПКУ ця операція підпадає під визначення контрольованої. Але одночасно не виконуються умови п. 39.2.1.7 ПКУ – річний дохід за 2023 рік менший ніж 150 млн грн, обсяг операцій з контрагентом перевищує 10 млн грн (сума нарахованих відсотків за 2023 рік більша ніж 10 млн). Чи потрібно подавати Звіт про контрольовані операції, якщо не виконуються одночасно умови п. 39.2.1.7? Чи потрібно подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не подаємо звіт про контрольовані операції?
    30.09.202430
  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202425

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь