• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення розрахунку частини чистого прибутку

АТ з держчасткою в СК сплачує дивіденди за 2019 – 2023 роки за рішенням загальних зборів. Як заповнити розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку та подати його до ДПС?

Про необхідність сплати таких дивідендів господарськими товариствами, в яких є частка держави, сказано в ч. 5 ст. 11 Закону №185.

Норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, щороку визначається згідно з Порядком №702.

Наприклад, базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році встановлений Постановою КМУ від 09.02.2024 р. №129. Для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, у розмірі 80 відсотків. Але господарські товариства можуть прийняти рішення про виплату дивідендів в більшому розмірі.

Розрахунок держдивідендів здійснюють в Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, форма якого затверджена Наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. №4.

Звітним періодом є календарний рік (ч. 5 ст. 11 Закону №185, пп. 46.2 ПКУ). Розрахунок подають до 1 липня року, наступного за звітним (пп. 49.18.7, пп. 49.19 ПКУ). В цей самий строк слід і сплатити держдивіденди.

Складається і подається до податкової такий Розрахунок за наслідками кожного звітного року.

В «шапці» Розрахунку підприємство (АТ) має обирати базовий звітний період – рік.

В рядку 10 слід проставляти відмітку виду організації.

В рядку 11 зазначається інформація щодо рішення про спрямування частини чистого прибутку на виплату дивідендів.

 

Яку суму прибутку слід записати в рядок 1 «Обсяг чистого прибутку (доходу)» Розрахунку?

Згідно з пп. 1 Порядку №138, тут зазначається обсяг чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку як підсумок суми чистого фінансового результату (прибутку) та суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку.

Обсяг чистого прибутку – це показник рядка 2350 Звіту про фінрезультати (див. консультацію податкової служби тут).

А сума капіталу в дооцінках, що переноситься до нерозподіленого прибутку – це сума за бухгалтерським проведенням:

  • Дт 41 Кт 44.

Таким чином, в рядку 1 Розрахунку слід показувати суму показників з рядка 2350 Звіту про фінрезультати і проведення за Дт 41 Кт 44.

Якщо у підприємства немає операцій, що мають відображатися в рядках з 03 по 05, то значення з рядка 1 переноситься до рядка 06.

В рядку 07 зазначається розмір статутного капіталу.

В рядку 08 – розмір державної частки (акцій) у статутному капіталі.

В рядку 09 визначається державна частка в статутному капіталі, для чого значення в рядку 08 слід поділити на значення в рядку 07.

В рядку 10 визначається норматив відрахування дивідендів на державну частку, в процентах.

Нарешті, в рядку 11 визначається сума дивідендів на держчастку, що відраховується до бюджету за звітний період. Для цього значення в рядку 06 слід помножити на значення в рядку 09 і на значення в рядку 10, поділене на 100.

Далі значення в рядку 11 переноситься до рядка 13.

Таким чином, сума в рядку 13 – це та сума держивідендів, яку слід перерахувати до бюджету.

В кінці Розрахунку в рядку «Наявність додатків» слід проставити «+». Далі нижче робиться відмітка, які форми фінзвітності подаються разом з Розрахунком. Причому якщо фінзвітність уже була подана з декларацією з податку на прибуток, то повторно з Розрахунком подавати фінзвітність не треба. Але при цьому відмітка про те, які форми подавалися, має бути.

Залежно від особливостей кожного конкретного підприємства можуть заповнюватися й інші рядки Розрахунку. Тому слід прочитати ці рядки і зноски до них.

За умовами питання підприємство планує виплатити дивіденди за 2019 – 2023 роки. Але за кожен рік потрібно було сплачувати і складати Розрахунок окремо. На наш погляд, якщо підприємство цього не робило, воно припустилося помилки. Тому, на наш погляд, слід скласти Розрахунки за кожен рік окремо і подати такі Розрахунки до податкової служби. В такому разі у підприємства будуть зафіксовані помилки щодо несвоєчасного подання Розрахунку і несвоєчасної сплати держивідендів.

Таж думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?
    Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?
    11.10.2024875
  • Тонка капіталізація процентів за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами
    Підприємство збільшило фінрезультат до оподаткування за 1 квартал 2021 р. на різницю, передбачену пп. 140.2 ПКУ. Надійшлов запит від податкової про те, що ця різниця застосована безпідставно і її потрібно відкоригувати. Чи правомірні вимоги податківців?
    09.10.202423
  • Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?
    Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід
    07.10.202423
  • Чи подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не було контрольованих операцій?
    Підприємство має відсоткову позику від резидента Кіпру, пов’язаної особи. Згідно з п. 39.2.1.1 ПКУ ця операція підпадає під визначення контрольованої. Але одночасно не виконуються умови п. 39.2.1.7 ПКУ – річний дохід за 2023 рік менший ніж 150 млн грн, обсяг операцій з контрагентом перевищує 10 млн грн (сума нарахованих відсотків за 2023 рік більша ніж 10 млн). Чи потрібно подавати Звіт про контрольовані операції, якщо не виконуються одночасно умови п. 39.2.1.7? Чи потрібно подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не подаємо звіт про контрольовані операції?
    30.09.202430
  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202425

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь