• Посилання скопійовано

Членські внески на користь неприбуткової організації та філії нерезидента: яке оподаткування?

Підприємство сплачує членіські внески: 1) неприбутковій організації, що є в реєстрі НО, 50000 грн; 2) Представництву Американської Торгівельної Палати в Україні, яке надало довідку про те, що воно є філією резидента США, сума - 180000 грн. Оподатковуваний прибуток за минулий рік – 4,6 млн грн. Як відобразити членські внески в декларації з податку на прибуток та чи потрібно їх відображати в додатку РІ?

Податківці вважають, що якщо платник податку на прибуток сплачує неприбутковій організації, яка є Реєстрі неприбуткових організації, членські внески, то він повинен збільшити фінансовий результат на їх суму у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Нашу новину про це читайте тут

Оподатковуваний прибуток – це показник рядка 04 декларації за попередній звітний рік. За умовами запитання це 4,6 млн грн, тож 4% від 4,6 млн грн буде 184000 грн. Членський внесок на користь неприбуткової організації в сумі 50000 грн вписується в цей ліміт і тому фінрезультат на цю суму не коригується і не відображається в додатку РІ декларації з податку на прибуток. Цей членський внесок зменшує фінрезультат за правилами бухобліку: Дт 92 або 949 Кт 685.

І навпаки, перевищення суми членських внесків над 4% минулорічного прибутку відображається в рядку 3.1.9 додатка РІ декларації з податку на прибуток. Якби сума внеску до неприбуткової організації була 200000 грн, то 16000 грн відображалися б в рядку 3.1.9 додатка РІ.

***

Представництво Американської торгівельної палати в Україні зараз працює у формі філії нерезидента.  Оскільки воно не є неприбутковою організацією, то на платежі на його користь не поширюються вимоги пп. 140.5.9 ПКУ. Проте тут постає питання про податок на доходи нерезидентів.

ДПС у м. Києві повідомляє, що у разі виплати резидентом членських внесків на користь нерезидента утримується податок у розмірі 15 відс. їх суми та за рахунок такого нерезидента під час виплати таких внесків, якщо інше не передбачено положеннями чинних міжнародних договорів.

Проте якщо з країною нерезидента укладено міжнародний договір, то оподаткування членських внесків може здійснюватися за правилами міжнародного договору. За ними виплата членських внесків зазвичай підпадає під ст. 21 «Інші доходи». Із США у нас є така Конвенція.

Ст. 21 цього договору передбачено, що інші доходи оподатковуються виключно в країні одержувача-нерезидента – в США  (і в країні виплати – в Україні – звільняються від оподаткування). Тобто в цьому випадку членські внески, що виплачуються представництву резидента США, не підлягають оподаткуванню в Україні. Тому податок з них утримувати не потрібно (ІПК від 23.11.2020 р. №4804/ІПК/99-00-05-05-02-06 і від 28.10.2019 р. №1043/6/99-00-07-02-02-15/ІПК, які можна знайти у Реєстрі ІПК тут).

Для оподаткування доходів за правилами міжнародного договору нерезидент повинен підтвердити свій статус довідкою.

Отже, членський внесок на користь ПредставництваАмериканської торгівельної палати в Україні теж включається до витрат підприємства за правилами бухобліку Дт 92 або 949 Кт 685, та не оподатковується в Україні на підставі ст. 21 Конвенції між Україною та США за наявності довідки про статус Представництва.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»