• Посилання скопійовано

Коригування фінрезультату за договорами ДМС

Підприємство уклало договори ДМС, через що постало декілька питань щодо коригування фінрезультату...

Запитання:

1. Підприємство уклало договір ДМС працівників. Термін дії договору 1 рік. У разі дострокового розірвання договорустрахові суми повертаються страховику. У разі звільнення працівника укладається додаток на виключення його зі списку, у разі прийняття нового працівника – на включення. Чи можна вважати даний договір договором ДМС у розумінні пп. 14.1.52-1 ПКУ з метою застосування пп. 164.2.16 ПКУ? Якщо не можна, то чи зобов’язане підприємство здійснювати коригування фінрезультату згідно з ст. 123-1 ПКУ

2. Підприємство уклало договір ДМС на родичів працівників. Термін дії менше 1 року. Відповідно, первісно даний договір не відповідає визначенню договору ДМС в розумінні пп. 14.1.52-1 ПКУ. Страхові виплати були оподатковані ПДФО і військовим збором. Чи зобов’язане підприємство здійснювати коригування фінрезультату згідно з ст. 123-1 ПКУ на суму даних виплат?

 

Відповідь:

Згідно з пп. 14.1.52-1 ПКУ, договір добровільного медичного страхування – це договір страхування, який передбачає страхову виплату, що здійснюється закладам охорони здоров'я у разі настання страхового випадку, пов'язаного з хворобою застрахованої особи або нещасним випадком. Такий договір має також передбачати мінімальний строк його дії один рік та повернення страхових платежів виключно страхувальнику при достроковому розірванні договору.

Якщо умови договору ДМС не будуть відповідати цим вимогам, він не буде оподатковуватись за спеціальними правилами для договорів ДМС.

Так, норма п. 3.3 Розпорядження №565, яка визначає характеристики та класифікаційні ознаки видів добровільного страхування, передбачає перерахування страхової виплати як закладам охорони здоров'я, так і застрахованій особі, тобто в загальному випадку можливі різні варіанти страхових договорів.

Щодо цього податківці в ІПК від 26.09.2019 р. №382/6/99-00-07-02-02-15/ІПК зазначали, що договір добровільного медичного страхування, за яким страхова виплата здійснюється безпосередньо страхувальнику – фізичній особі, не вважається договором добровільного медичного страхування для цілей оподаткування.

Отже, щоб договір ДМС відповідав вимогам ПКУ, він повинен:

  • передбачати страхову виплату при настанні страхового випадку тільки закладу охорони здоров’я;
  • укладатись на строк не менше одного року;
  • передбачати повернення страхових платежів при достроковому розірванні виключно роботодавцю – страхувальнику.

 

Відповідь на питання 1

У ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування при перерахуванні страхових платежів за працівників за договорами добровільного медстрахування.

Якщо в результаті припинення трудових відносин між роботодавцем і працівником строк дії договору ДМС не змінюється і такий договір не припиняється до завершення свого мінімального строку дії, визначеного пп. 14.1.52-1 ПКУ, то коригування, передбачене ст. 123-1 ПКУ, не застосовується.

Коригування застосовується до договорів ДМС у тих випадках, якщо в результаті припинення (укладення) трудових відносин між роботодавцем і працівником договір добровільного медичного страхування перестав відповідати вимогам, передбаченим пп. 14.1.52-1 ПКУ, зокрема, якщо його перервали до закінчення мінімального терміну дії чи уклали менше ніж на один рік.

 

Відповідь на питання 2

При укладенні договорів ДМС родичів працівників (першого ступеня споріднення) на термін дії менше 1 року перестають виконуватися вимоги пп. 14.1.52-1 ПКУ щодо строку дії договору та вимоги пп. 164.2.16 ПКУ щодо того, що страхувальник повинен бути роботодавцем. В такому випадку доведеться коригувати фінрезультат до оподаткування на суму таких страхових платежів:

  • Дт 23, 91, 92, 93, 949 Кт 631 – вартість добровільного медичного страхування всіх фізосіб списується на витрати за загальними правилами;
  • Дт 631 Кт 311 – перерахування страхового внеску страховій компанії;
  • За тими ДМС, які не відповідають вимогам пп. 14.1.52-1 ПКУ, на вартість страхових внесків збільшується фінрезультат до оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»