• Посилання скопійовано

Авансовий внесок з податку на прибуток пункту обміну валют

ТОВ має пункти обміну валют. За пп. 141.13 ПКУ слід платити авансові внески з податку на прибуток. Якщо аванси більше за нарахований прибуток, така сума не повертається. Де у декларації відобразити ці авансові внески? Які ще додатки слід заповнювати?

Варто звернутися до ДПС

Детально особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі ми розглядали тут.

Але яким чином заповнювати декларацію, ми там не зазначили.

Це й зрозуміло, тому що існуюча форма декларації не враховує особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями. Є тільки проєкт нової форми декларації та додатків, який розміщено на сайті ДПС тут.

Але коли цей проєкт буде затверджено, невідомо. А декларацію за перший квартал 2023 року вже потрібно заповнювати.

На жаль, ми не можемо надати консультацію з питання, яке наразі не врегульовано чинними нормативними документами. Консультації ДПС з цього питання нам також невідомі.  Рекомендуємо звернутися з цього питання до ДПС, отримавши індивідуальну податкову консультацію.

 

Як авансові внески відображаються в проєкті нової декларації і додатків?

На даний момент вже є проєкт нової декларації з податку на прибуток. Нашу новину про це читайте тут.

Сплачені авансові внески відображатимуться в новому додатку ОВ, помісячно. Тож складаючи квартальний додаток ОВ, в ньому слід заповнювати рядки з січня по березень звітного року.

Загальна сума авансових внесків, сплачених за звітний період, відображається в кінці додатка в рядку 26. Значення рядка 26 переноситься до нового рядка 26 ОВ декларації.

Платники, які подають декларацію поквартально, заповнюють новий рядок 27, в якому зазначається сума авансів за минулий податковий період поточного року.  Нарешті, в новому рядку 28 зазначається сума авансів, яка припадає на звітний податковий період (рядок 26 мінус рядок 27).

Наступне.

Додаток ЗП буде доповнено новим рядком 16.5, в який переноситиметься значення з рядка 26 додатку ОВ. Але таке значення не повинно перевищувати позитивне значення:

  • рядок 06 + рядок 06.1 КІК декларації – рядок 16.4.1 додатка ЗП до рядка 16 ЗП декларації.

Таким чином, якщо перевищуватиме, то до рядка 16.5 потрапить не вся сума з рядка 26 додатка ОВ, а тільки в розмірі, що не перевищує наведене розраховане значення.

Разом з іншими показниками додатка ЗП авансові внески будуть відображені в рядку 16 додатка ЗП. Тобто, це суми, на які зменшується нарахована сума податку на прибуток звітного періоду. Нарешті, показник рядка 16 додатка ЗП буде переноситися до рядка 16 ЗП декларації.

 

То як відображати авансові внески в існуючій формі декларації?

Ми вже сказали, що оскільки існуюча форма декларації не передбачає відображення таких внесків, доречно з цього питання звернутися до ДПС.

Проте скажемо власну думку, як можна би відобразити зараз такі внески.

На наш погляд, суму здійснених внесків можна відобразити в рядку 16.4.1 додатку ЗП до декларації, причому тільки в розмірі, що не перевищує позитивне значення:

  • рядок 06 + рядок 06.1 КІК декларації – рядок 16.4.1 додатка ЗП до рядка 16 ЗП декларації.
  • Надалі сума таких внесків потрапить до рядка 16 додатка ЗП, звідки до рядка 16 ЗП декларації.

Поряд з цим в кінці декларації у полі «Наявність доповнення» слід написати доповнення до декларації, в якому пояснити, що підприємство сплатило авансові внески згідно з пп. 141.13 ПКУ, які відобразило в рядку 16.4.1 додатку ЗП до декларації, оскільки існуюча форма декларації не передбачає окремих рядків для таких внесків. За бажанням можна додати розрахунок авансових внесків, використовуючи форму проєкта додатка ОВ.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202452
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202451
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485