• Посилання скопійовано

Чи оподатковується допомога фізособі від Червоного хреста на картку єПідтримка?

Фізособа отримувала на картку єПідтримка протягом 2022 року кошти від Charity ICRC and Min Soc Policy (так написано в платіжках). Чи потрібно сплачувати з них податки та подавати декларацію про доходи?

Відповідно до пп. 165.1.56 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума (вартість) благодійної допомоги, яка виплачена (надана) міжнародними благодійними організаціями (їх філіями, представництвами), перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, на користь:

  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція (за винятком територій, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження), та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах та взяті у встановленому законодавством порядку на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад;
  • фізосіб, які мешкали на території Автономної Республіки Крим та вимушено покинули місце проживання у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", та взяті у встановленому законодавством порядку на облік у структурних підрозділах  з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад;
  • фізосіб, які мешкають (мешкали) у населених пунктах, на території яких проводяться (проводилися) бойові дії під час дії воєнного, надзвичайного стану, та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи), у зв’язку з форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) у тому числі у зв’язку із введенням воєнного, надзвичайного стану, підтвердженими у встановленому законом порядку.

Перелік міжнародних благодійних організацій, які надають благодійну допомогу фізособам, міститься в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги – див. тут

З назви «Charity ICRC and Min Soc Policy» видно, що ця допомога надана від Товариства Червоного хреста та Мінсоцполітики. Товариство Червоного хреста внесено до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги 12.09.2013 р., №запису в реєстрі ЄР163, №та дата наказу про включеня - №571 від 12.09.2013 р. 

Тому ця допомога не оподатковується ПДФО та військовим збором і подавати декларацію про майновий стан і доходи не потрібно (якщо у фізособи-отримувача немає інших підстав для подання декларації).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»