• Посилання скопійовано

Як складати фінзвітність та декларацію з прибутку у разі переходу підприємства і загальної системи на ставку ЄП 2% в середині кварталу?

ТОВ, платник ПДВ на загальній системі, з 21.04.2022 р. перейшло на ЄП за ставкою 2%. ТОВ повинно подати за півріччя декларацію податку на прибуток в зв'язку з переходом на іншу систему з 21.04.2022 р. При цьому додатком до декларації повинна бути фінансова звітність. Як узгодити показники декларації та фінзвітності?

За принципом повного висвітлення фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі – ст. 4 Закону про бухоблік. Тому фінансова звітність не може складатися частково, без врахування певних операцій, вона включає абсолютно всі господарські операцїї, проведені за звітний період. Також порядок складання фінзвітності не залежить від системи оподаткування підприємства, вона складається виключно за вимогами Закону про бухоблік та положень НП(С)БО. 

Але разом з цим об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Подання фінзвітності разом з декларацією податку на прибуток передбачене пп. 46.2 ПКУ, за яким фінзвітність є невід'ємним додатком до декларації. 

Форма декларації з податку на прибуток затверджена Наказом Мінфіну від 20.10.2015 року № 897. Порядку заповнення цієї форми немає, тож доводиться робити висновки на підставі назв рядків декларації, приміток та власного здорового ґлузду. 

Отже, читаємо назву рядків 01 та 02 декларації податку на прибуток:

  • 01 – Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку;
  • 02 – Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, -).

Як бачимо, у рядку 01 немає прямого відсилання до фінзвітності, а згадується тільки дохід, визначений за правилами бухобліку. Зважаючи на те, що це декларація податку на прибуток, яким оподатковуються операції до дати переходу на спрощену систему оподаткування, тут потрібно вказати дохід за період з 1 січня по 20 квітня 2022 року включно, коли підприємство було платником податку на прибуток.

У назві рядка 02 ми вже бачимо, що фінрезультат має бути «визначений у фінансовій звітності». Очевидно, що ми не можемо вказати тут фінрезультат, який визначений за інший звітний період, ніж той, за який ми зараз звітуємо (з 1 січня по 20 квітня), тобто в даному випадку ми не можемо навести в рядку 02 фінрезультат за півріччя 2022 року. Але, по-перше, фінансова звітність за такий період, як з 1 січні по 20 квітня, не складається, а по-друге, вона повинна включати всі операції незалежно від системи оподаткування, тобто ми не можемо з неї виключити операції, здійснені на єдиному податку з 21 квітня. Як бути?

Перш за все слід виходити з того, що в декларації податку на прибуток за півріччя 2022 року включаються тільки операції, що здійснені в період перебування на загальній системі оподаткування з 1 січня по 20 квітня 2022 року. Інших варіантів тут бути не може.

Тому в бухобліку (лише в обліку, а не у звітності!) слід окремо визначити фінрезультат за період з 1 січня по 20 квітня 2022 року і закрити всі витратні і доходні рахунки на рахунок 79 в кінці дня 20 квітня 2022 року. Цей фінрезультат буде оподаткований податком на прибуток. Разом з цим фінансова звітність буде складена за загальними правилами і у ній буде визначено фінрезультат за півріччя з 1 січня по 30 червня 2022 року.

Далі, у рядок 02 декларації податку на прибуток слід вписати той фінрезультат, який сформований в обліку за період з 1 січня по 20 квітня. 

Розбіжність між фінансовим результатом у фінзвітності та у рядку 02 декларації рекомендуємо пояснити у довільній формі згідно з п. 46.4 ПКУ. При цьому в декларації потрібно поставити позначку у полі «Наявність доповнення». У графі «Зміст доповнення» рекомендуємо описати ситуацію:

  • навести строки перебування на загальній системі і на спрощеній системі оподаткування;
  • навести суму доходу та фінрезультат, що склалися за результатами роботи тільки на загальній системі з 1 січня по 20 квітня 2022 року;
  • навести суму доходу та фінрезультат, що склалися за результатами роботи тільки на спрощеній системі з 21 квітня по 30 червня 2022 року;
  • зазначити, що фінзвітність складена за принципом повного висвітлення (ст. 4 Закону про бухоблік) за звітний період «півріччя» і тому включає результати роботи на загальній системі і на спрощеній системі оподаткування.

На нашу думку, все це можна вписати в самій декларації, щоб не додавати до неї додаткових файлів.

До речі, така ж сама ситуація виникає і тоді, коли підприємство змінює систему оподаткування з початку кварталу, але в середині року. Наприклад, підприємство перейшло на загальну систему з єдиного податку  з початку третього кварталу 2022 року. Перші два квартали воно було платником ЄП. У декларації податку на прибуток за 2022 рік воно повинне навести обсяг доходу та фінрезультат тільки за друге півріччя 2022 року, тоді як у фінансовій звітності будуть наведені показники за весь 2022 рік. В цьому разі теж можна додати аналогічні пояснення до декларації з прибутку відповідно до п. 46.4 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202452
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485