• Посилання скопійовано

Безкоштовні послуги для військової частини

Підприємство хоче надати безкоштовні послуги (ремонт радіообладнання) для військової частини. Як оформити та якими проведеннями? Які наслідки з податку на прибуток? Підприємство - "малодохідник", платник ПДВ, податок на прибуток на загальних підставах

Безоплатне надання послуг оформляється наказом, крім того, можна укласти договір на безкоштовне надання послуг або отримувач може надати листа з проханням надати безкоштовно послуги з ремонту радіообладнання.

 

Податок на прибуток

Для підприємства малодохідника жодних наслідків з податку на прибуток не передбачається. Малодохідники визначають об’єкт оподаткування податком на прибуток на підставі бухгалтерського фінрезультату. Тож, безкоштовне надання послуг зменшить об’єкт оподаткування через нарахування в бухобліку витрат від списання собівартості безоплатно переданих послуг.

 

ПДВ

Законом № 2120-IX в ПКУ внесено новий п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, в якому зазначено, що тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником ПДВ  в неоподатковуваних операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ товари, що придбані в оподатковуваних ПДВ операціях та передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану.

Також не є постачанням товарів та послуг передача/надання товарів та послуг, зокрема, військовим частинам, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Тож, до безкоштовного надання послуг з ремонту радіо обладнання для військової частини норми пп. 198.5 ПКУ не застосовуються. Тобто, зазначені роботи не є об’єктом оподаткування ПДВ і тому на них не нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ і податкова накладна не складається.

В бухгалтерському обліку операції з безоплатного надання послуг наведено в таблиці.

Таблиця

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Відображено собівартість безкоштовної послуги (зарплата працівників та ЄСВ)

23

661,651

15000,00

2

Списано собівартість безоплатно наданої послуги

949

23

15000,00

3

Списано послуги на фінрезультат

791

949

15000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»