• Посилання скопійовано

Платники податку на прибуток – "малодохідники" не коригують фінрезультат на сплачені проценти за кредитами

ТОВ є платником податку на прибуток – "малодохідником". Прийнято рішення про незастосування коригувань фінрезультату. В 2012 р. ТОВ взяло валютний кредит у нерезидента – пов’язаної особи за ставкою 9,8%. При виплаті відсотків нерезиденту в Україні сплачувався податок на доходи нерезидентів - 15%. В 2021 р. погашено кредит з відсотками, які були включені до витрат і зменшили фінрезультат для оподаткування. Чи треба коригувати фінрезультат на суми відсотків за весь період позики? Чи потрібно доводити "ділову мету"?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу. У пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ йдеться про доходи і витрати, пов’язані з отриманням бюджетних грантів та виконанням умов договору про надання бюджетного гранту. Якщо цих операцій у підприємства немає, то платник податку на прибуток, який є малодохідником, не зобов’язаний коригувати фінрезультат на будь-які різниці, передбачені розділом ІІІ ПКУ, крім збитків минулих років.

Відповідно, і коригувати фінрезультат на суму нарахованих та сплачених процентів за кредитом від нерезидента не потрібно, оскільки підприємство звільнене від коригувань фінрезультату взагалі.

Нагадаємо, що коригування фінрезультату, які залежать від ділової мети, передбачені у п. 140.5 ПКУ, зокрема:

  • коригування згідно з пп. 140.5.4 та пп. 140.5.5-1 ПКУ стосується тільки операцій щодо товарів, робіт та послуг, а відсотки за кредитом не можна віднести до таких операцій, бо це фінансові операції, а не торгові;
  • коригування згідно з пп. 140.5.6 ПКУ стосується витрат по нарахуванню роялті, а відсотки за кредитом не є роялті.

І як ми зазначили вище, в даному випадку підприємство звільнене від цих коригувань.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433