• Посилання скопійовано

Отримання закордонних дивідендів: які податки сплачувати?

Підприємство-резидент України є засновником компанії за кордоном (також як юрособа). Дивіденди, які надходитимуть від компанії нерезидента, є прибутком підприємства в Україні. Які податки повинні бути сплачені з дивідендів?

Юрособа - засновник іноземної компанії

Юрособа з отриманих дивідендів має сплатити податок на прибуток. Але не завжди.

Згідно з п. 13.4 ПКУ, суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими цим Кодексом.

Відповідно до пп. 141.4.9 ПКУ суми податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні. При цьому зарахуванню підлягає сума податку, розрахована за правилами, встановленими цим розділом.

Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового (звітного) періоду не може перевищувати суми податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.4 ПКУ).

Тобто, якщо є укладений міжнародний договір між Україною та країною-нерезидентом, від якої надходять дивіденди, то можна уникнення подвійного оподаткування. Країни з якими укладено такі договори можна переглянути тут.

А для зарахування сплаченого податку за кордоном, у рахунок податку, що підлягає сплаті в Україні потрібно взяти довідку про суми сплаченого податку (збору), про базу та/або об’єкт оподаткування, видані державним органом країни (яка виплачує дивіденди), яка є джерелом виплати доходу (прибутку), уповноваженим стягувати такі податки.

Якщо міжнародного договору з країною-нерезидентом не укладено, то подвійного оподаткування дивідендів не уникнути. Тому доведеться сплати податок на прибуток і на Україні. Так, з дивідендів, виплачених нерезидентом юрособі-резиденту, оподатковуватиметься за ставкою 15%.

 

Фізособа - засновник іноземної компанії

Про оподаткування дивідендів, отриманих фізособою від юрособи-нерезидента, ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»