• Посилання скопійовано

Оподаткування отриманих дивідендів фізособою-резидентом від Королівства Нідерландів, якщо податки сплачено

Фізособа-резидент є засновником юрособи в Королівстві Нідерланди. При отриманні дивідендів в Нідерландах утримується податок на доходи згідно з їхнім законодавством. Прийнято Протокол про внесення змін до Конвенціїї про уникнення подвійного оподаткування. Фізособа переказує отримані дивіденди в Україну. Чи оподатковуються ці кошти ПДФО та ВЗ?

Відповідно до пп. 164.2.8 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО включаються пасивні доходи (крім передбачених пп. 165.1.2 та пп. 165.1.41 ПКУ).

Пасивні доходи - зокрема, доходи, отримані у вигляді дивідендів (пп. 14.1.268 ПКУ).

Платниками ПДФО є, зокрема, фізичні особи – резиденти, які отримують іноземні доходи (пп. 162.1.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 163.1.3 ПКУ, об’єктом оподаткування резидента є іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Згідно з пп. 164.4 ПКУ, під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Порядок оподаткування іноземних доходів регулюється  пп. 170.11 ПКУ, яким визначено, що у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника ПДФО – отримувача, який зобов’язаний подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Тобто фізична особа – резидент отримавши суму дивідендів від нерезидента, повинна такі суми включити до загального річного оподатковуваного доходу, сплатити ПДФО за ставкою 9% та відобразити в річній декларації про майновий стан і доходи. Для цього суму іноземних дивідендів перераховують у гривню за офіційним валютним курсом НБУ, що діяв на дату отримання такого доходу.

У випадку, що розглядається, юридична особа — нерезидент при виплаті дивідендів вже сплатила ПДФО у країні їх виплати, тоді з метою уникнення подвійного оподаткування потрібно, щоб між Україною і Королівством Нідерландів була укладена двостороння Конвенція. А для зарахування сплаченого податку за кордоном, у рахунок податку, що підлягає сплаті в Україні фізичній особі потрібно взяти довідку про суми сплаченого податку (збору), про базу та/або об’єкт оподаткування, видані державним органом Королівства Нідерландів, яка є джерелом виплати доходу (прибутку), уповноваженим стягувати такі податки (пп. 13.5 ПКУ).

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що з метою приведення положень Конвенції між Україною і Королівством Нідерландів про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно щодо податків на доходи і капітал та новітніх стандартів ОЕСР 15.06.2021 Верховна рада ратифікувала Протокол про внесення змін до Конвенції між Україною і Королівством Нідерландів.

Таким чином, згідно з Протоколом застосовуються нові ставки податку на доходи нерезидентів. Так, дивіденди, виплачені нерезидентом фізособі-резиденту, оподатковуються за ставкою 15%.

Отже, якщо фізособа-резидент підтвердить довідкою, легалізованою в установленому порядку, то сплачувати ПДФО на Україні  не доведеться, оскільки ПДФО було сплачено у країні нерезедента за більшою ставкою.

Щодо військового збору, то дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб – резидентів, включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. Тому такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

Тобто із закордонних дивідендів фізособі доведеться сплатити ВЗ за ставкою 1,5%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»