• Посилання скопійовано

Чи коригується прибуток на суму переоцінки державних ЦП?

ТОВ має ОВДП, які обліковуються за справедливою вартістю та переоцінюються на кожну звітну дату. Чи потрібно коригувати прибуток на суму таких переоцінок та відображати коригування в додатках ЦП та РІ до декларації з податку на прибуток?

Сума переоцінки (уцінки/дооцінки) державних ЦП не враховується при визначенні різниці для коригування фінансового результату до оподаткування, встановленої пп. 141.2 ПКУ. Такі операції відображаються за правилами бухгалтерського обліку – так говорять податківці в ІПК від 31.08.2020 р. № 3624/ІПК/99-00-05-05-02-06.

Вони нагадують, що згідно з пп. 141.2.1 ПКУ, фінансовий результат до оподаткування збільшується, зокрема, на суму від'ємного загального результату переоцінки цінних паперів (загальна сума уцінок цінних паперів перевищує загальну суму їх дооцінок за звітний період) (крім державних цінних паперів або облігацій місцевих позик), відображеного у складі фінансового результату до оподаткування звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності. Отже, сума переоцінки (уцінки/дооцінки) державних цінних паперів  не враховується при визначенні різниці для коригування фінансового результату до оподаткування, встановленої пп. 141.2.1 ПКУ. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Іншими словами, результати переоцінки державних ЦП взагалі не відображаються в декларації з податку на прибуток, зокрема, в додатках ЦП та РІ. Вони впливають на фінрезультат за правилами бухобліку та не коригуються з метою оподаткування. Незалежно від того, який буде результат переоцінок, – позитивним чи від’ємним, він не впливає на показник рядка 4.1.3 додатка РІ.

Наприклад, якщо результатом переоцінки державних ЦП є уцінка на 10 тис. грн, то така сума буде проведена записом: Дт 970 Кт 14, 35, який зменшить фінрезультат на ті ж 10 тис. грн: Дт 79 Кт 970. Оподатковуватися буде фінрезультат, сформований на рахунку 79 вже з урахуванням уцінки державних ЦП. При цьому така уцінка не відображається в додатках ЦП та РІ декларації з податку на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»