• Посилання скопійовано

Безоплатно передані товари нерезиденту: що з податком на прибуток?

Підприємство відвантажило рекламні товари нерезиденту на безоплатній основі. Як відобразити це в бухобліку? Чи потрібно сплачувати податок з доходів нерезидентів та чи потрібно коригувати фінрезультат?

Стаття витрат в бухобліку залежить від мети, з якою були передані рекламні матеріали нерезиденту.

Якщо рекламні матеріали були передані нерезиденту саме з метою рекламування товарів/послуг цього підприємства, то це будуть витрати підприємства-резидента на рекламу: Дт 93 Кт 209 (рахунок, на якому обліковувались матеріали). Для цього потрібно підтвердити документально мету такого використання.

Про загальні правила документального оформлення витрат на рекламні кампанії ми писали тут. У даному випадку можна взяти за основу порядок документування рекламних кампаній.

Якщо мета використання товарів була інша або не визначена (наприклад, рекламні матеріали просто передані нерезиденту без будь-яких умов щодо їх цільового використання), то вартість переданих товарів доцільно списати до складу інших операційних витрат: Дт 949 Кт 209.

Безоплатна передача товарів не підпадає під оподаткування податком з доходів нерезидентів, оскільки вона не зазначена у переліку оподатковуваних доходів у пп. 141.4.1 ПКУ

Натомість для тих платників податку на прибуток, які коригують фінрезультат, передбачено збільшення фінрезультату згідно з пп. 140.5.10 ПКУ на суму безоплатно наданих товарів особам, що не є платниками податку на прибуток. Очевидно, що нерезидент не є платником податку на прибуток, і тому на вартість безоплатно переданий йому товарів потрібно збільшити фінрезультат.

При цьому для цілей коригуваня фінрезультату  береться вартість товарів, на яку зменшився фінрезультат в результаті запису: Дт 93 (949) Кт 209, а при закритті періоду – Дт 791 Кт 93 (94).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»