• Посилання скопійовано

Чи враховувати дооцінену амортизацію при поданні декларації з податку на прибуток?

Наприкінці 2018 р. вдруге проведено дооцінку ОЗ-автомобіля, донараховали амортизацію Дт 441 Кт 131 - 16905,00 грн. Як розрахувати помісячно цю амортизацію та які брати до уваги критерії розрахунку? Чи враховувати дооцінену амортизацію в податковій амортизації при поданні декларації з податку на прибуток? Чи впливає ця дооцінена амортизація на податкові різниці?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Нормами п. 17 П(С)БО 7 та п. 35 Методичних рекомендацій №561 передбачено, що переоцінена первісна вартість та сума зносу об'єкта основних засобів визначається множенням відповідно первісної вартості і суми зносу об'єкта основних засобів на індекс переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справедливої вартості об'єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість.

Сума дооцінки (уцінки) вартості і зносу об'єкта основних засобів визначається як різниця цих показників до і після застосування індексу переоцінки.

Сума дооцінки вартості і зносу основних засобів відображається збільшенням первісної (переоціненої) вартості і накопиченого зносу об'єкта основних засобів, а сума уцінки вартості і зносу - зменшенням первісної (переоціненої) вартості і накопиченого зносу. Різниця між сумою дооцінки вартості і сумою дооцінки зносу основних засобів зараховується на збільшення капіталу у дооцінках (субрах. 411) та відображається в іншому сукупному доході, а різниця між сумою уцінки вартості і сумою уцінки зносу включається до складу витрат (п. 19 П(С)БО 7 та п. 36 Методичних рекомендацій №561).

Нарахування амортизації проводиться щомісяця підприємством, на балансі якого відображено вартість об'єкта основних засобів (п. 29 П(С)БО 7 та п. 26 Методичних рекомендацій №561).

Об'єктом амортизації є первісна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної вартості (пп. 4 та 22 П(С)БО 7, п. 23 Методичних рекомендацій №561). 

Нормами п. 23 П(С)БО 7 передбачено, що амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при його визнанні активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Разом з тим річна (місячна) сума амортизації після зміни залишкової вартості об'єкта ОЗ як в результаті їх переоцінки, так і часткової ліквідації визначається виходячи з нової залишкової вартості з місяця наступного за місяцем таких змін (абз. 5 п. 26 Методичних рекомендацій №561).

Докладніше про амортизацію ОЗ після переоцінки та його часткової передачі див. тут.

 

Щодо визначення та відображення податкових різниць

Положеннями пп. 138.1 ПКУ передбачено, що фінансовий результат до оподаткування збільшується, зокрема на суму:

  • нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • на суму уцінки та втрат від зменшення корисності основних засобів або нематеріальних активів, включених до витрат звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

В пп. 138.2 ПКУ зазначено, що фінансовий результат до оподаткування зменшується, зокрема, на суму:

  • розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до пп. 138.3 ПКУ;
  • дооцінки основних засобів або нематеріальних активів у межах попередньо віднесених до витрат уцінки відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

Підпунктом 138.3.1 ПКУ встановлено, що для розрахунку амортизації відповідно до положень п. 138.3 ПКУ визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до П(С)БО.

Щодо врахування переоцінки основних засобів у різницях ДФС в ІПК від 12.06.2019 р. №2695/6/99-99-15-02-02-15/ІПК повідомляє, що результати переоцінки (уцінки, дооцінки) основних засобів і нематеріальних активів, яка проведена відповідно НП(С)БО або МСФЗ, не враховуються при нарахуванні амортизації необоротних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів відображаються в додатку РІ до декларації з податку на прибуток:

  • у рядку 1.1.1 – сума нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (п. 138.1 ПКУ), в складі різниць, на які збільшується фінансовий результат;
  • у рядку 1.2.1 АМ – сума розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ (п. 138.2 ПКУ) в складі різниць, на які зменшується фінансовий результат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202445
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202445
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433