• Посилання скопійовано

Прибуток підприємств, який звільняється від оподаткування: як вести облік?

Як вести окремий облік та розрахувати прибуток, звільнений від оподаткування та отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги у декларації з податку на прибуток?

Відповідно до пп. 142.3 ПКУ звільняється від оподаткування прибуток підприємств, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачаються в державному бюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» для реалізації міжнародної програми.

У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов'язаний збільшити податкові зобов'язання з податку на прибуток за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до пп. 30.8 ПКУ (120% річних облікової ставки НБУ).

Фінансові показники прибутку, звільненого від оподаткування визначені відповідно до НП(С)БО або МСФЗ і різниці по таких звільнених від оподаткування видах діяльності підлягають відображенню у додатку ПЗ декларації з податку на прибуток підприємств.

За алгоритмом форми декларації (наказ Мінфіну №897) податок на прибуток звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільнений від оподаткування вказується у рядку 05 і цей рядок впливає на значення податку на прибуток, нарахованого за результатом звітного періоду: рядки 06, 17 та 19 декларації. 

Податок на прибуток, який звільнений від оподаткування, розраховується у таблиці 1 додатку ПЗ декларації. У таблиці 2 слід вказати підстави для застосування пільги і код пільги згідно з довідником пільг — 11020362.

Податкові органи у своїх консультаціях повідомляють, оскільки редакцією ПКУ не передбачено ведення окремого обліку при здійсненні операцій, прибуток яких звільнено від оподаткування, з метою уникнення подвійного відображення бухгалтерських операцій, прибуток від діяльності звільненої від оподаткування, має визначатись платником податку самостійно, виходячи з фінансового результату, визначеного на підставі сум отриманих доходів та понесених підприємством витрат саме по операціях, пов'язаних із виконанням цієї діяльності. 

Тож облік такої діяльності слід вести окремо від іншої діяльності, яка оподатковується податком на прибуток на загальних підставах за ставкою 18%. Проте механізм розподілу прибутку з цією метою в ПКУ не визначено. Як наслідок, кожен платник податку розробляє власний механізм розподілу.

1. Платник формує фінансовий результат та прибуток в розрізі кожного проекту окремо. Перелік і склад статей калькулювання собівартості проекту установлюються підприємством самостійно та затверджуються ним у розпорядчому документі. Зокрема, визначають пропорційний розподіл сум за дебетом визнаних витрат на рахунках 92, 93, 94, при цьому цілком можливо це зробити пропорційно собівартості кожного проекту.

Для визначення фінрезультату окремого проекту, а згодом і суми прибутку (збитку), що буде відображено у рядку 05 декларації, потрібно скласти бухдовідку. У бухдовідці слід відобразити розрахунки щодо розподілу витрат та визначення прибутку, звільненого від оподаткування.

2. Якщо проект триває кілька звітних періодів, розподілені витрати відносять до періоду закінчення проекту, для отримання якого вони здійснені. Тобто у бухдовідку потрібно включити розподіл витрат саме за період проекту.

3. А також можна скористатись доволі давньою нормою пп. 152.11 ПКУ, яка діяла до 01.01.2015 р. Механізм розподілу був таким: визначався коефіцієнт відношення суми доходів (прибутків), що підлягали оподаткуванню на загальних підставах, до загальної суми доходів (прибутків) з урахуванням звільнених. Далі цей коефіцієнт використовувався при розподілі амортизаційних відрахувань чи витрат, що одночасно пов'язані як з діяльністю, прибуток від провадження якої звільняється від оподаткування, так і з іншою діяльністю. 

Як наслідок, запропонований коефіцієнт можна використовувати для розподілу об'єкта оподаткування — фінрезультату, визначеного у фінзвітності. А якщо відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ такий платник визначає різниці, коефіцієнт буде використано для розподілу різниць, що зменшують або збільшують фінрезультат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202437
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485