• Посилання скопійовано

Як зменшити прибуток поточного року на суму минулорічних збитків?

За попередній рік отримано збиток. В поточному році прибуток перекрив збиток попереднього року, оскільки підприємство отримало прибуток, який було відображено в фінзвітності. Збиток минулого року потрапляє до додатку Р1та суттєво зменшує податок на прибуток, відрізняється від фінансового. Чи може бути різниця з податку на прибуток такою суттєвою? Які бухпроведення?

По-перше, якщо податковий збиток минулого року відрізняється від фінансового збитку, то це означає, що у минулому році підприємство застосовувало різниці або врахувало збиток позаминулого року. Але як би там не було, якщо у визначенні податкового та фінансового прибутку не було допущено помилок і обидві цифри визначені правильно, то розмір різниці між ними не має значення. Головне, щоб були дотримані всі норми ПКУ та всі вимоги П(С)БО або МСФЗ.

По-друге, у поточному році підприємство також може скористатися минулорічним збитком без обмежень по сумі і зменшити об’єкт оподаткування.

По-третє, зменшення фінрезультату з метою оподаткування, яке проводиться у додатку РІ (в тому числі і врахування минулорічних збитків), не впливає на бухгалтерський облік і не відображається на рахунках бухобліку.

Наприклад, підприємство сформувало поточний фінансовий прибуток до оподаткування за 2019 рік у сумі 120 тис грн. До оподаткування ця сума відображається як кредитовий залишок на рахунку 79 після закриття на нього всіх доходних і витратних рахунків класів 7, 8 та 9, крім рахунку 98.

Припустимо, що минулорічний збиток за даними податкового обліку складає 75 тис. грн. Фінансовий збиток минулого року складає 93 тис. грн  і обліковується як дебетове сальдо на субрахунку 442. Підприємство враховує лише податковий минулорічний збиток у декларації за 2019 рік так:

  • Рядок 02 декларації – 120000 грн;
  • Рядок 03 декларації і додаток РІ – 75000 грн;
  • Рядок 04 декларації – 45000 грн.
  • Сума податку на прибуток – 45000 грн * 18% = 8100 грн.

Після цього в бухобліку здійснюються записи:

  • Дт 98 Кт 641 –на суму 8100 грн -  нарахування податку на прибуток;
  • Дт 79 Кт 98 – списання податку на прибуток до складу витрат після оподаткування. Після цього кредитове сальдо на рахунку 79 зменшується: 120000 – 8100 = 111900 грн. Це і є чистий прибуток після оподаткування, який списується на балансовий рахунок 441 при закритті рахунка 79:
  • Дт 79 Кт 441 на суму 111900 грн. 

При цьому в бухобліку є ще дебетове сальдо на субрахунку 442 – 93 тис. грн – фінансовий збиток минулих років.

Щоб згорнути його з сумою отриманого прибутку на кредиті субрахунку 441 (а там - 111,9 тис. грн), потрібно прийняти рішення засновників про погашення збитків минулих років за рахунок прибутку поточного року. Таке рішення приймається у загальному порядку на загальних зборах засновників підприємства та оформлюється протоколом. На підставі такого протоколу можна буде здійснити запис: Дт 441 Кт 442 на суму 93000 грн, після чого кредитове сальдо на субрахунку 441 стане дорівнювати 18900 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202446
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433