• Посилання скопійовано

Помилково отримані кошти неприбутковою організацією: чи буде доходом організації?

Неприбуткова організація помилково отримала в грудні 2019 р. грошові кошти на поточний рахунок. 1 січня 2020 року ці кошти організація не повернула (не було листа на повернення). Чи буде отримання таких коштів доходом організації? Чи відображаються такі неповернуті кошти в звітності за IV квартал?

Дохід від помилково отриманих коштів

Пункт 1.24 Закону №2346 поділяє подібні платежі на помилкові та неналежні.

Помилковий переказ - рух певної суми коштів, внаслідок якого з вини банку або іншого суб'єкта переказу відбувається її списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому цієї суми у готівковій формі.

Неналежний переказ - рух певної суми коштів, внаслідок якого з вини ініціатора переказу, який не є платником, відбувається її списання з рахунка неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому суми переказу в готівковій чи майновій формі.

Відповідно до п. 1.4 Інструкції №22 особа, якій без законних підстав зарахована сума переказу на її рахунок є неналежним отримувачем.

Якщо помилки припустився банк, то останній відповідно до Закону №2346 зобов'язаний негайно після виявлення помилки переказати за рахунок власних коштів суму переказу належному отримувачу та повідомити неналежного отримувача про здійснення помилкового переказу і про необхідність ініціювання ним переказу еквівалентної суми коштів цьому банку протягом 3 робочих днів з дати надходження такого повідомлення.

Якщо ж помилився платник (ініціатор переказу), слід врахувати таке:

Раніше п. 6 Указу Президента України №227/95, був передбачений п’ятиденний строк на повернення помилково зарахованих коштів. Ця умова діяла для всіх  підприємств незалежно від форм власності. На сьогодні цей Указ втратив чинність.

Але це не знімає відповідальності з неналежного отримувача щодо повернення помилково отриманих коштів, оскільки у разі неповернення таких коштів у зазначений строк спір вирішується в судовому порядку.

У консультації ми радили повертати помилково отримані кошти в межах строків позовної давності, який становить три роки. Також цю проблему ми розглядали тут  на підставі відповідей ДПС та НБУ  на наші запити.

 

Звітність

У разі нецільового використання коштів неприбутковою організацією вона зобов'язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток.

Звідси, можна зробити висновок, що оскільки неприбуткова організація отримала в IV кварталі помилкові перераховані кошти та не витратила на нецільове використання, то ніякого доходу не виникає і в звітності не відображається, навіть якщо ці кошти будуть повернуті і іншому кварталі, оскільки не виникає права власності на ці кошти.

 

Повернення коштів

Зазвичай на практиці платник звертається до одержувача з листом про прохання повернути помилково перераховані кошти на відповідні реквізити банку з зазначенням суми за підписами та печаткою (у разі її застосування).

У разі, якщо такий лист не надійшов, то підприємство, яке отримало такі кошти і визнавши їх помилковим, в межах строків позовної давності (3 роки), самостійно приймає рішення про їх повернення.

Для цього в платіжному дорученні на повернення коштів, у призначенні платежу в довільній формі зазначаєте, наприклад, «повернення помилково отриманих коштів за платіжним дорученням № 12 від 16.01.2020 р. без ПДВ».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»