• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів нерезидентам-фізособам: як оподатковується?

Як оподатковується виплата дивідендів нерезидентам-фізособам?

Відповідно до пп. 170.10.1 ПКУ дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб — нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розділу IV ПКУ для нерезидентів).

Тобто оподаткування таких дивідендів ПДФО та ВЗ відбувається так само, як це відбувається для резидентів. Але при цьому слід пам'ятати три правила:

1) під час укладення договору з нерезидентом, умови якого передбачають отримання таким нерезидентом доходу з джерелом його походження в Україні, резидент зобов'язаний зазначити в договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів (пп. 170.10.3 ПКУ);

2) якщо між Україною та країною іноземця укладено договір про уникнення подвійного оподаткування, у якому передбачено іншу ставку ПДФО або право сплати податок з доходів за кордоном, то цими нормами іноземець може скористатись в порядку, зазначеному у ст. 103 ПКУ. Тобто аналогічно нерезидентам-юрособам, про що ми зазначали вище;

3) щоб виплатити дохід з джерелом його походження в України та виконати обов'язки податкового агента, резидент-емітент повинен знати номер облікової картки платника податків фізособи-засновника (учасника). А нерезидент повинен такий номер мати.

Довідково: як роз'яснюють київські податківці, оформити картку платника податків іноземцям, внести зміни (зміна прізвища чи ім'я тощо) до ІПН чи отримати дублікат можна в ДПІ за місцем проживання чи за місцем отримання доходів. Термін видачі ідентифікаційного кода чи дубліката, перевипуск чи внесення змін до картки — 5 днів. Послуга надається безкоштовно.

А ДФСУ свого часу наголошувала, що облікова картка №1ДР може бути подана через представника за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на проведення реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі (після пред'явлення повертається) та її копії.

Подати такі документи можна і в електронному вигляді за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет», про що ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»