• Посилання скопійовано

Порядок виплати та сплати податків з дивідендів

Підприємство планує виплачувати дивіденди за минулий рік згідно з протоколом зборів. Коли необхідно сплачувати податки з нарахованих, але не виплачених дивідендів? Чи можна не нараховувати дивіденди в поточному році, а зробити це в наступних періодах за позаминулий рік?

Термін сплати ПДФО та ВЗ

Сплатити ПДФО та військовий збір із нарахованих дивідендів слід за загальними правилами, встановленими ст. 168 ПКУ. Податковий агент – підприємство, яке виплачує дивіденди, повинно перерахувати до бюджету ПДФО та військовий збір:

  • під час виплати дивідендів відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ;
  • якщо дивіденди нараховані, але не виплачені до спливу 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу, ПДФО та військовий збір сплачується у строк не пізніше 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу – пп. 168.1.5 ПКУ.

Отже, якщо підприємство прийме рішення про розподіл прибутку і, відповідно, нарахування дивідендів, а їх виплата буде пізніше, то ПДФО та ВЗ доведеться сплати до спливу 30 к.д., наступних за місяцем нарахування дивідендів.

 

Чи можна виплачувати дивіденди за минулий рік?

Згідно з пп. 2 п. 1 ст. 116 ЦКУ учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом, брати участь у розподілі прибутку товариства і одержувати його частину (дивіденди).

Таким чином, рішення про виплату дивідендів, суму прибутку, спрямовану на виплату дивідендів, відповідний період розподілу прибутку на дивіденди, розмір дивідендів в залежності від частки кожного із учасників в статутному капіталі та порядок і строки їх виплати приймається вищим органом управління ТОВ, тобто загальними зборами учасників ТОВ. Таке рішення про нарахування та порядок виплати дивідендів оформлюється у відповідному протоколі.

Отже, якщо установчими документами не встановлено обов’язковість нарахування (розподілу) та виплати дивідендів кожного року і, відповідно, рішення про їх нарахування органом управління не прийнято, підприємство може не розподіляти прибуток. При цьому, право на розподіл прибутку за відповідний рік зберігається з підприємством і може бути використано в наступних роках, незалежно від фінансового результату таких наступних періодів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»