• Посилання скопійовано

Відображення зменшення резерву сумнівних боргів у декларації з податку на прибуток

Підприємство відображає зменшення резерву сумнівних боргів записом Дт 944 Кт 38 методом «сторно», тоді як Інструкція №291 передбачає запис Дт 38 Кт 719. Чи має право підприємство включити цю суму до рядка 2.2.2 Декларації з податку на прибуток?

В бухобліку створення резерву сумнівних боргів відображається записом Дт 944 Кт 38, а списання безнадійної заборгованості за рахунок такого резерву – проведенням Дт 38 Кт рахунку, на якому обліковується дебіторська  заборгованість (36, 37 тощо). Якщо ж суми створеного резерву недостатньо для списання дебіторської заборгованості, то списання безнадійної дебіторської заборгованості відображається проведенням Дт 944 Кт рахунку, на якому обліковується дебіторська заборгованість.

Щороку проводиться інвентаризація нарахованого резерву.

Відповідно до п. 8.5 Положення №879 інвентаризація резерву сумнівних боргів полягає в перевірці обґрунтованості визначення суми сумнівної заборгованості на підставі аналізу застосування методу розрахунку резерву сумнівних боргів, встановленого відповідно до облікової політики.

За результатами такої перевірки відповідно до Інструкції № 291 робляться записи:

  • якщо залишок резерву, визначений у ході інвентаризації, більший за сальдо за кредитом рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів»,  резерв донараховується записом Дт 944 «Сумнівні і безнадійні борги» — Кт 38 на суму перевищення;
  • у зворотній ситуації, якщо залишок резерву, визначений у ході інвентаризації, менший, ніж сальдо за кредитом рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів»,  резерв зменшується записом Дт 38 — Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності» (на суму такої різниці).

Заповнення декларації з податку на прибуток регламентується нормами ПКУ.

До рядка 2.2.2 декларації з податку на прибуток включається сума коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінрезультат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (пп. 139.2.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ фінрезультат до оподаткування зменшується:

  • на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінрезультат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

Отже, формально сума коригування резерву повинна збільшити фінрезультат до оподаткування, перш ніж вплинути на суму коригування у рядку 2.2.2 декларації з податку на прибуток. Якщо ця сума відображалася в бухобліку записом за методом «сторно» Дт 944 Кт 381, то вона не збільшила доходи підприємства, а зменшила витрати. Проте зменшення витрат теж математично призводить до збільшення фінрезультату за звітний період на рахунку 79.

На підставі цього можна зробити висновок, що умова про попередне збільшення фінрезультату в будь-якому разі буде виконуватися, незалежно від того, яким записом було відображене зменшення резерву: Дт 944 Кт 381 «сторно», або Дт 318 Кт 719. 

Отже,  можна запропонувати такий варіант дій в даному випадку: 

  • у минулих роках не виправляти записи Дт 944 Кт 381 в бухобліку, адже вони не вплинули на розмір прибутку за такі роки;
  • включити відповідну суму до рядка 2.2.2 декларації з прибутку та аргументувати тим, що цей запис також призводить до збільшення фінрезультату на рахунку 79, як і запис Дт 381 Кт 719. 
  • в поточному році здійснювати правильний запис: Дт 381 Кт 719.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»