• Посилання скопійовано

Об’єкт ОЗ частково використовується в госпдіяльності, а частково ні: як розділити?

У власності підприємства знаходиться будівля для малих сімей (гуртожиток). Наразі будівля частково безкоштовно надається працівникам, а частково вирішено здавати в оренду з метою отримання прибутку. Як розподілити такий ОЗ в обліку та чи можна застосовувати податкові різниці в залежності від частки використання будівлі з відповідним призначенням?

Поділ основних засобів на невиробничі та звичайні (їх часто на практиці називають «виробничі ОЗ») встановлений лише ПКУ і застосовується платниками податку на прибуток. І не всіма, а лише тими, які здійснюють коригування фін результату до оподаткування на різниці, зазначені в ст. 138 ПКУ

Термін «невиробничі основні засоби» означає ті ОЗ, які не використовуються у господарській діяльності. А господарською вважається діяльність, спрямована на отримання доходу. У вашому випадку, якщо є будівля, квартири в якій надаються фізособам для безоплатного проживання (і вартість такого проживання не входить до зарплати таких фізосіб), то  є підстави вважати цю будівлю невиробничим ОЗ у податковому обліку. А якщо таке проживання стає оплатним (за договором оренди), будівля стає виробничим ОЗ. Втім, рішення про зміну напрямку використання ОЗ і переведення його з однієї категорії до іншої приймає керівник підприємства (чи інша, призначена ним особа).   

Але навіть в ст. 138 ПКУ не передбачено часткового використання одного об’єкту ОЗ у господарській та негосподарській діяльності. Не прописані і наслідки такого часткового використання. 

Тож, якщо підприємство не бажає збільшувати фінрезультат до оподаткування на суми витрат з амортизації, ремонтів/поліпшень певної частини будівлі, яка стала використовуватись в господарській діяльності, єдиний шлях довести право на це – це зробити таку частину будівлі окремим ОЗ. Але ПКУ в деталі документального оформлення такої операції не входить.  Тож, доведеться користуватися правилами бухобліку. 

Методологічні засади формування в бухобліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності визначені у П(С)БО 7.

На жаль, у цьому П(С)БО теж не зазначається правила  поділу основного засобу на частини. Однак, на думку автора,  слід здійснити ліквідацію об'єкта ОЗ (будівлі), яка оформляється актом за формою №ОЗ-3. Потім частини цього об’єкту ОЗ, на які його поділили внаслідок ліквідації (про що зазначено на зворотному боці акта ОЗ-3, у розділі «Розрахунок результатів списання об'єкта»), треба оприбутковувати окремо. Обидві частини ОЗ оприбутковуються на субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», а при введенні в експлуатацію — на субрахунку 103 «Будівлі та споруди». При цьому, в акті введення в експлуатацію відображається призначення кожної з частин (господарське чи негосподарське). Вартість кожної такої частини визначає оцінювач в акті оцінки.

Зверніть увагу, що таку ліквідацію та оприбуткування необхідно відобразити і у додатку РІ декларації з податку на прибуток, зокрема податкові різниці зазначені у п. 138.1 та 138.2 ПКУ.

Відповідно в подальшому податкові різниці відображаються в залежності від амортизації кожної частини в залежності від її призначення.

Якщо ж в подальшому виникають витрати (ремонт, утримання тощо), які стосуються обох частин будівлі, то їх облік розподіляється в залежності від вартості кожної частини будівлі, які обліковуються як окремі ОЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202452
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485