• Посилання скопійовано

Чи підлягає амортизації вартість МНМА у податковому обліку?

Чи підлягає амортизації вартість малоцінних необоротних матеріальних активів у податковому обліку? Якщо так, то чи здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування на суму нарахованої амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів?

 «Вісник. Офіційно про податки» нагадує, що відповідно до пп. 14.1.138 ПКУ основні засоби — матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 6 000 грн, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника, вартість яких перевищує 6 000 грн і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Отже, з метою оподаткування малоцінні необоротні матеріальні активи не належать до ОЗ.

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НПБО або МСФЗ, на різниці, які виникають згідно з положеннями Кодексу.

Пунктами 138.1 та 138.2 ПКУ встановлено, що фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до НПБО або МСФЗ та зменшується на суму розрахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Як наведено у пп. 138.3.1 ПКУ, розрахунок амортизації ОЗ або нематеріальних активів здійснюється відповідно до НПБО або МСФЗ з урахуванням обмежень, установлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2 138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НПБО, крім виробничого.

Підпунктом 138.3.3 цього пункту визначено групи ОЗ (інших необоротних активів) та мінімально допустимі строки їх амортизації у податковому обліку.

Зокрема, для групи 11 (малоцінні необоротні матеріальні активи) мінімально допустимі строки корисного використання не встановлено.

З урахуванням положень пп. 138.3.1 п. 138.3 ПКУ вартість малоцінних необоротних активів у податковому обліку не підлягає амортизації.

Відображення різниць, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів та передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на підставі пп. 138.1 та 138.2 ПКУ, здійснюється у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств»:

  • у рядку 1.1.1 додатка РІ до декларації відображається сума нарахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до НПБО або МСФЗ;
  • у рядку 1.2.1 АМ додатка РІ до декларації відображається сума розрахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Отже, у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до декларації зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації ОЗ або нематеріальних активів без врахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів.

При визначенні різниць відповідно до п. 138.1 та 138.2 ПКУ враховується вся сума нарахованої у звітному періоді амортизації ОЗ та нематеріальних активів незалежно від того, чи включено таку амортизацію до складу витрат за правилами бухобліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»