• Посилання скопійовано

Взаємозалік двох постачальників: чи можливо провести

Чи можна провести взаємозалік між Постачальником №1 і Постачальником №2? Які в цьому випадку потрібні документи? І які проводки будуть в бухобліку?

Запитання:

Підприємство оплатило постачальнику №1 по договору 1800000 грн за будівельні матеріали. Договір поставки, прибуткові накладні є, проте немає податкового кредиту ( зареєстрованої податкової накладної). Також є постачальник № 2, в якого товар замовили на ту ж суму, від нього отримали прибуткові накладні і податковий кредит, але підприємство ще не заплатило. Чи можна провести взаємозалік між Постачальником №1 і Постачальником №2? Які в цьому випадку потрібні документи? І які проводки будуть в бухобліку?

Відповідь:

За умовами запитання з Постачальником №1 розрахунки проведено повністю: товар оплачено та отримано, отже, заборгованості немає. Якщо Постачальник №1 вчасно не зареєстрував податкову накладну, у покупця є право на подання скарги на такого постачальника (п. 201.10 ПКУ).

У разі порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН (крім податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ) податкової накладної покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви із скаргою з урахуванням вимог, встановлених пп. 78.1.9 ПКУ, контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією.

Скарга подається за формою додатка 8 до Декларації з ПДВ.

Відповідно до п. 8 Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість від 01.07.1997 № 141 на дату оплати за товар Постачальнику № 1, при неотриманні від нього податкової накладної, на суму ПДВ слід було зробити проведення за дебетом субрахунку 644 «Податковий кредит», аналітичний рахунок «Податковий кредит непідтверджений», у кореспонденції з кредитом рахунків обліку зобов’язань (в даному випадку це буде субрахунок 631).

Якщо податкова накладна так і не буде зареєстрована Постачальником №1 протягом 365 к.д., то наступного дня після спливу 365 к.д. з дати, коли Постачальник № 1 повинен був її скласти, суму ПДВ можна буде віднести до витрат відповідно до п. 8 Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість від 01.07.1997 № 141. Сума ПДВ, що міститься в такій податковій накладній, відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» у кореспонденції з кредитом субрахунку 644 «Податковий кредит», аналітичний рахунок «Податковий кредит непідтверджений».

Отже, якщо розрахунки за товар з Постачальником №1 повністю проведено та заборгованості немає, то неможливо буде і провести взаємозалік з Постачальником № 2. За умовами запитання підприємство повинно оплатити Постачальнику №2 повну вартість отриманого товару – 180000,00 грн.

Як варіант, можна вимагати від Постачальника № 1 зниження ціни товару на суму ПДВ та відповідного повернення сплачених коштів – 30000 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1313
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 498
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431