• Посилання скопійовано

Порядок обрання спецрежиму з ПДВ фермерським господарством

Фермерське господарство має намір стати платником ПДВ на спецрежимі. Що для цього потрібно зробити?

Реєстрація спецрежимником з ПДВ. Для того, аби сільськогосподарське підприємство мало право обрати спец режим з ПДВ, воно повинне відповідати критеріям, встановленим п. 209.6 ПКУ.

Відповідно до п. 209.1 ПКУ резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства та відповідає критеріям, встановленим у п. 209.6 ПКУ:

1) основною діяльністю підприємства є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг), в т.ч. на давальницьких умовах;

2) сільськогосподарські товари виробляються  на власних або орендованих основних фондах;

3) питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Ці критерії діють з урахуванням того, що:

а) для новоутвореного сільськогосподарського підприємства, зареєстрованого як суб’єкт господарювання, який провадить госпдіяльність менше ніж 12 календарних місяців, така питома вага сільськогосподарських товарів/послуг розраховується за наслідками кожного окремого звітного податкового періоду;

б) з метою розрахунку такої питомої ваги до складу основної діяльності сільськогосподарського підприємства не включаються оподатковувані операції з постачання капітальних активів, що перебували у складі його основних фондів не менше ніж 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, якщо такі операції не були постійними і не становили окремої підприємницької діяльності.

Зауважимо, що спецрежимником не може стати особа, що виробляє підакцизні товари, крім підприємств первинного виноробства, які поставляють виноматеріали (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 - 2204 30).

Порядок реєстрації платником ПДВ – спецрежимником передбачений Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130 (далі – Порядок №1130), а саме розділом VI даного Порядку.

Згідно з п. 6.2 Порядку №1130 сільськогосподарське підприємство реєструється як суб'єкт спеціального режиму оподаткування у контролюючому органі за основним місцем обліку з дотриманням правил та у строки, визначені ст. 183 ПКУ для реєстрації платників ПДВ.

Заява про реєстрацію підприємства спецрежимником подається за формою №1-РС (Додаток 8 до Порядку №1130).

Заява має бути подана не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа бажає перейти на спецрежим з ПДВ, та у місяці, який передує початку такого податкового періоду.

За результатами розгляду заяви про реєстрацію за формою №1-РС контролюючий орган протягом 3 робочих днів від дати надходження заяви зобов'язаний внести до Реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування запис про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування або письмову відмову у такій реєстрації у разі подання недостовірних даних або у випадках, визначених п. 6.10 цього розділу (п. 6.5 Порядку №1130).

Відкриття рахунків. Зареєстрованим спецрежимникам з ПДВ Казначейство самостійно відкриває основний електронний рахунок та додаткові електронні рахунки, а їх може бути аж 3 (в залежності від операцій постачання*). Спецрежимнику нікуди не треба звертатися, вся операція відкриття таких рахунків проходить без його участі.

Так, згідно з п. 5 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого Постановою КМУ від 16.10.2014 №569 (далі – Порядок №569) електронні рахунки (в тому числі додаткові електронні рахунки для спецрежимників з ПДВ) відкриваються органами Казначейства виключно на підставі Реєстру платників податку, який Казначейству надсилає ДФС.

Казначейство надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунка / додаткового електронного рахунка у день відкриття рахунка. Після надходження такого повідомлення ДФС інформує платника податку про реквізити його електронних рахунків.

Однак, на практиці в основному ДФС не інформує, що про відкриття рахунків. Втім, у ресурсі «ЗІР»* вона зауважила, що впроваджено електронний сервіс для платників податку за формою (J/F1302301), скориставшись яким, є можливість за запитом отримати реквізити електронного рахунку та інформацію щодо залишку коштів на такому рахунку.

Що ж стосується спецрахунку для спецрецрежимників, то відповідно до п. 2 Порядку№569, це рахунок, відкритий у банку та/або органі Казначейства сільськогосподарськими підприємствами - суб'єктами спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, передбаченого ст. 209 ПКУ, для акумулювання сум ПДВ, що нараховуються на вартість поставлених/наданих ними сільськогосподарських товарів/послуг. Тож саме спецрахунок підприємство має відкрити самостійно.

______________________

Додаткові рахунки можна розрізнити за їх номером балансового рахунку, а саме за першими чотирма цифрами:

                3753 – для операцій із сільськогосподарськими товарами/послугами;

                3754 – для операцій із зерновими і технічними культурами;

                3755 –  для операцій із продукцією тваринництва.

* Запитання: «Який порядок повідомлення платників ПДВ - суб'єктів спеціального режиму оподаткування про реквізити нових електронних рахунків, відкритих з 01.01.2016 року?»

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202428
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 741
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432