• Посилання скопійовано

Здійснення операції звільненої від ПДВ: чи діє ст. 199 ПКУ?

Підприємство перепродало програмний продукт. Продавець надав ключ доступу, який при подальшій реалізації передали покупцю. Операція оформлена актом виконаних робіт. Від продавця отримано накладну з зазначенням, що операція без ПДВ. Покупцю теж була надана така накладна. Чи робити підприємству перерахунок частки використання послуг в оподатковуваних операціях?

ЗапитанняУ 2015 р. підприємство перепродало програмний продукт "ESET Endpoint Protection Standard". Продавець за допомогою інтернетзв'язку надав ключ доступу, який при подальшій реалізації передали покупцю. Операція оформлена актом виконаних робіт, як поновлення права доступу до програмного продукту на 1 рік. Від продавця отримано накладну, у якій зазначалось, що операція не оподатковується ПДВ. Покупцю теж була надана така накладна. Чи потрібно підприємству за підсумками 2015 р. робити перерахунок частки використання послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій?

Відповідь: Сам по собі факт здійснення звільненої від оподаткування ПДВ операції ще не накладає обов’язку здійснювати перерахунок ПЗ з ПДВ за нормами ст. 199 ПКУ

Норми п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово до кінця 2022 року, звільняють від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції. Проведення звільнених від оподаткування ПДВ операцій, зокрема, визначених підрозділом 2 розд.ХХ ПКУ за приписами ч. “в” 198.5 ПКУ вимагають донараховувати умовні ПЗ на підставі виписаної “на себе” зведеної ПН, але, увага, тільки якщо має місце одночасне використання товарів, послуг та необоротних активів одночасно в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях. 

Отже, у разі, якщо підприємство в 2015 році здійснювало оподатковувані та неоподатковувані операції і для реалізації програми "ESET Endpoint Protection Standard" мало місце одночасне використання товарів, послуг та необоротних активів одночасно в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях (тобто не можна виокремити що саме використовувалося в оподатковуваних, а що – в неоподатковуваних операціях), перерахунок ПЗ з ПДВ в рамках п. 199.3, 199.4 ПКУ слід здійснити.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продаж нерухомості з розстрочкою: що з ПДВ?
    Банк планує укласти з юрособою попередній договір купівлі-продажу майна (комплексу), із розстрочкою на 4 платежі на 1 рік. Це заставлене майно, яке набуте у власність у неплатника ПДВ в рахунок погашення зобов’язань за договором кредиту. Договір купівлі-продажу, перехід права власності та акт приймання передачі оформлятиметься після отримання останнього платежу. Які особливості нарахування ПДВ?
    20.05.202417
  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    17.05.202444
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202432
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202418
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414