• Посилання скопійовано

Операція із сплати митних платежів ПДВ не оподатковується

Підприємство має ліцензію митного брокера, на особовому рахунку на митниці є кошти. За рахунок коштів з особового рахунку підприємство здійснює оплату митних платежів клієнтів. В наступному клієнти відшкодовують ці кошти . Чи потрібно виписувати податкову накладну на ці суми?

Запитання: Підприємство має ліцензію митного брокера, на особовому рахунку на митниці є кошти. За рахунок коштів з особового рахунку підприємство здійснює оплату митних платежів клієнтів. В наступному клієнти відшкодовують ці кошти . Чи потрібно виписувати податкову накладну на ці суми, і що вказувати в податковій, і в якому рядку Декларації це відображати?

Відповідь: Згідно із п. 185.1 ПКУ, до об’єкту оподаткування ПДВ належать виключно наступні операції: 

а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю;


 

б) постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу;

в) ввезення товарів на митну територію України;

г) вивезення товарів за межі митної території України;

е) постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Митних платежів, які сплачені до бюджету, як бачимо, в цьому переліку немає. А отже, сама операція з їх сплати не оподатковується ПДВ. Єдине, що серед таких митних платежів може бути сума ПДВ, яка сплачується при імпорті товарів. Але посередник, який є лише брокером, і не є власником імпортованих товарів, права на податковий кредит із такого ПДВ не має. За умов відповідно оформленої митної декларації, таке право має замовник (див. консультацію у «Віснику»).

А ось послуга посередника (довіреної особи) – платника ПДВ з вчинення в інтересах замовника певних цивільно-правових дій, в тому числі, сплати митних платежів, яка надається на митній території України (місце надання послуги визначається за ст. 186 ПКУ), оподатковується ПДВ в загальному порядку. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1314
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 503
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431