• Посилання скопійовано

Операції з передачі майна у схов не є об’єктом оподаткування ПДВ

Чи необхідно платнику податку при передачі майна на відповідальне зберігання нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу?

Згідно з пп. 196.1.2 п. 196.1 ст. 196 Податкового кодексу не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з передачі майна у схов (відповідальне зберігання), а також з повернення майна із схову (відповідального зберігання) його власнику.

Відповідно до пп. 14.1.32 п. 14.1 ст. 14 цього Кодексу відповідальне зберігання — це господарська операція, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платнику податків без зміни якісних або кількісних характеристик.


 

Отже, при передачі майна на відповідальне зберігання власнику майна надається послуга зі зберігання, яка відповідно до пп. 196.1.2 п. 196.1 ст. 196 Податкового кодексу не є об’єктом оподаткування. При цьому право власності на передане майно до зберігача не передається, майно повертається без зміни якісних або кількісних характеристик, не змінюється напрям використання цього майна у власника, а тому передача майна на відповідальне зберігання не є об’єктом оподаткування, оскільки в розумінні норм цього Кодексу не є операцією з постачання.

Враховуючи викладене, при передачі майна на відповідальне зберігання та при його поверненні податкові зобов’язання та податковий кредит сторонами не визначаються, а підстави для застосування п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу відсутні.

У разі якщо зберігач товару надав власнику товару письмову відмову щодо повернення такого товару чи не повернув товар після закінчення терміну його зберігання, визначеного у договорі, без будь-яких пояснень, вважається, що відбулась операція з постачання такого товару, і на дату такої письмової відмови чи закінчення терміну зберігання товару у власника такого товару виникають податкові зобов’язання з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 522
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431