• Посилання скопійовано

Податкові наслідки відшкодування штрафу лізингодавцю за порушення ПДР

ТОВ взяло у фінансовий лізинг легковий автомобіль. Лізингодавець виставляє рахунки на відшкодування штрафу за порушення ПДР. Рахунки виставляються з ПДВ. Чи є цей штраф додатковим благом для водія, який скоїв порушення ПДР? І що з ПДВ робити, включати в податковий кредит, чи разом із сумою штрафу рахувати як додаткове благо?

Згідно зі ст. 53-1 Закону про дорожній рух відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), несе фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

Адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), несе відповідальна особа - фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи (ст. 14-2 КпАП).

Отже, якщо водій порушив ПДР при керуванні лізинговим автомобілем, то відповідальність за це несе власник авто, в зазначеному випадку це лізингодавець. А він, своєю чергою, має право вимагати відшкодування витрат на сплату штрафу від винуватця, тобто від лізингоотримувача. В цьому випадку лізингоотримувачем є не водій, а підприємство – його роботодавець. Роботодавець також може вимагати від водія відшкодування витрат на сплату рахунка лізингодавця в судовому порядку, або водій може відшкодувати ці витрати добровільно.

 

Податок на додану вартість

Згідно з пп. "а" та пп. "б" п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю та операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Згідно з пп. 196.1.2 ПКУ операція з нарахування та сплати процентів або комісій у складі орендного (лізингового) платежу у межах договору фінансового лізингу не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Якщо лізингодавець отримує кошти від лізингоотримувача у розмірі штрафів за порушення ПДР, здійснені лізингоотримувачем, у тому числі за договорами фінансового лізингу, і такі кошти є складовою частиною орендної (лізингової) плати, операція з постачання якої є об'єктом оподаткування ПДВ, то такі кошти включаються лізингодавцем до бази оподаткування ПДВ у загальновстановленому порядку. При отриманні цих коштів лізингодавець повинен скласти ПН та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений  термін (п. 201.1 ПКУ). Така зареєстрована у ЄРПН податкова накладна для лізингоотримувача є підставою для включення сум ПДВ до ПК (п. 201.10 ПКУ).

З боку лізингоотримувача, відповідно до п. 198.3 ПКУ нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду. Податкові накладні, отримані з ЄРПН, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що належить до податкового кредиту (п. 198.6 ПКУ).

Оскільки сплата штрафу не пов’язана з веденням господарської діяльності, то відповідно до пп. «г» п. 198.5 ПКУ лізенгоодержувач на суму компенсації штрафу має нарахувати ПЗ, як на операцію не пов’язану з господарською діяльністю, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

Може бути інший, безПДВшний варіант: якщо згідно з умовами договору сума штрафу, отримана лізингодавцем від лізингоотримувача, розглядається як сплата штрафних санкцій, то до бази оподаткування ПДВ такі кошти не включаються відповідно до п. 188.1 ПКУ. Тоді лізингоодержувач не отримає ПН і жодне питання щодо ПДВ не виникає.

 

Додаткове благо для водія

Якщо постанова про порушення ПДР була виписана на керівника компанії лізингодавця, то він має право вимагати від лізингоотримувача відшкодування такого штрафу.

І якщо лізингоотримувач (підприємство) компенсує лізингодавцю штраф за порушення ПДР водієм, то для останнього це буде додатковим благом, з нарахуванням ПДФО (із застосуванням натурального коефіцієнта, оскільки дохід наданий у негрошовій формі) та військового збору (без застосування натурального коефіцієнта).

Крім того, потрібно буде нарахувати ЄСВ на суму сплаченого адмінштрафу як на суму додаткового блага, оскільки така виплата не передбачена Переліком №1107 та згідно з пп. 2.3.4 Інструкції №5 сума компенсації такого штрафу входить до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, як виплата індивідуального характеру на користь працівника.  

Уникнути сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ з суми штрафу можна за умови, якщо водій добровільно відшкодує підприємству суму штрафу, яку довелося сплатити лізингодавцю. Якщо водій відшкодує штраф, то й доходу у нього не виникає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Податкові наслідки відшкодування штрафу лізингодавцю за порушення ПДР
    ТОВ взяло у фінансовий лізинг легковий автомобіль. Лізингодавець виставляє рахунки на відшкодування штрафу за порушення ПДР. Рахунки виставляються з ПДВ. Чи є цей штраф додатковим благом для водія, який скоїв порушення ПДР? І що з ПДВ робити, включати в податковий кредит, чи разом із сумою штрафу рахувати як додаткове благо?
    04.10.202473
  • Як врахувати ФОПу ПДВ за придбане авто?
    ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, планує придбати вантажне авто для використання у госпдіяльності. Оплата за авто з рахунку ФОП. Видаткова накладна та податкова накладна будуть складені на ФОП. Чи має ФОП право на податковий кредит за зазначеною ПН?
    02.10.2024118
  • Чи виникає ПЗ З ПДВ при відшкодуванні витрат за користування запозиченими коштами?
    Договір оренди транспортного засобу розірвано. За умовами договору орендодавець має повернути орендарю суму авансової оплати, витрати понесені в зв’язку із перерахуванням цієї суми та відсотки за користування грошовими коштами, якщо вони були запозичені. Чи виникає ПЗ з ПДВ у орендаря на суму відшкодування витрат по сплаті відсотків за користування запозиченими коштами?
    01.10.202430
  • Які податки сплачує ФОП-єдинник 3-ї групи при отриманні електронних послуг від нерезидента?
    ФОП на єдиному податку 3 групи за ставкою 5% працює в сфері IT. Він хоче придбати послугу з розробки штучного інтелекту у юрособи-нерезидента. Чи треба сплачувати ПДВ на постачання послуг від нерезидента? Чи буде ця операція оподатковуватись податком на доходи нерезидентів в Україні?
    30.09.2024166
  • Складаємо ПН при першому постачанні майбутнього об’єкта нерухомості
    Підприємство уклало договір купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості (квартири), це перший продаж. В номенклатурі зазначається майбутній об'єкт нерухомості. Як зазначити одиницю виміру та кількість: гривня, кількість 1 чи квадратний метр, а кількість згідно з проєктною документацією?
    27.09.202440