• Посилання скопійовано

Оподаткування комітента при переході з ЄП на податок на податок на прибуток і ПДВ

Юрособа - платник ЄП групи ІІІ перейшло на загальну систему оподаткування і ПДВ з 01.07.2024 р. При цьому 01.05.2024 р. за договором комісії передало товар комісіонеру на комісію. Продаж товару буде після 01.07.2024 р. Чи виникатиме у комітента ПДВ за такими операціями?

Ні, не виникатиме. Обґрунтування нижче.

Детально про облік і оподаткування операцій в межах договорів комісії ми писали тут.

Тезисно правила оподаткування такі. Якщо комітент є платником ПДВ, то передача товарів комісіонеру є операцією постачання і першою податковою подією, за якою потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ, складати ПН і реєструвати в ЄРПН (див. пп. 189.4 ПКУ). А отримання оплати від комісіонера є другою податковою подією.

Але якщо на момент здійснення першої податкової події комітент не був платником ПДВ, то на дату настання другої податкової події (отримання оплати), коли комітент вже є платником ПДВ, підстав для нарахування ПДВ немає, адже другою податковою подією фактично закривається заборгованість, що виникла під час здійснення першої податкової події.

Подібну відповідь дає ДПС на питання в ЗІР (101.06): «Чи виникають податкові зобов’язання з ПДВ у платника податку, у разі коли перша подія (відвантаження товарів, оформлення документа на постачання послуг або зарахування коштів від покупця) відбулася до його реєстрації таким платником?».

ДПС відповідає, що не нараховуються, за умови, що такий платник не обрав касовий метод визначення податкового зобов’язання. Платник ПДВ, який застосовує касовий метод визначення податкових зобов’язань, повинен за фактом оплати поставлених товарів/послуг задекларувати податкові зобов’язання з ПДВ.

Ми це питання детально розглядали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?
    Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?
    03.09.202448
  • Перехідні операції під час реєстрації платником ПДВ
    Неприбуткова організація за 12 місяців перевищила 1 млн грн і з 1 вересня 2024 р. буде платником ПДВ. У серпні 2024 р. отримано передплату за продаж приміщення згідно з попереднім договором в розмірі 80%, без ПДВ. Сума, що залишилася у розмірі 20%, буде сплачена у жовтні 2024 р. з ПДВ, коли організація буде вже платником ПДВ. Як обліковувати таку перехідну операцію?
    02.09.202435
  • Бухоблік ПДВ та формування ліміту реєстрації ПН
    Якщо платник ПДВ сплачує задекларовану суму ПДВ за попередній місяць, то ліміт реєстрації ПН (податкових зобов'язань) зростає на суму такої оплати? Чи збільшується залишок на рах. 641/ПДВ? Це потрібно окремо обліковувати на рах. 315? Як податкова бачить ці суми – разом чи окремо?
    30.08.2024649
  • Чи звільняються від ПДВ безтютюнові нікотинові паучі?
    Підприємство продає вроздріб тютюнові вироби – підакцизні товари, які звільнені від ПДВ з кодом пільги 14060554. Також в асортименті є безтютюнові нікотинові паучі. Чи звільняються вони від оподаткування ПДВ?
    21.08.202445
  • Знищення експортованого товару: що з ПДВ?
    Підприємство відвантажило товар (власну продукцію) нерезиденту, за умовами договору право власності перейшло до нерезидента в момент відвантаження товару на складі підприємства, на якому був і митний пост, де відбулося митне оформлення. Попередня оплата за це постачання надійшла від нерезидента ще до відвантаження. Але після митного оформлення і відвантаження товар ще до перетину кордону знищений внаслідок пожежі. Митна декларація оформлялася, але була анульована митницею. Що з ПДВ?
    19.08.202442