• Посилання скопійовано

Чи буде право ПК з ПДВ при ввезенні товарів, якщо на дату оплати цих товарів імпортер ще не був платником ПДВ?

У червні 2024 р. ТОВ зробило передплату нерезиденту за товар, в цей час воно було платником ЄП, неплатником ПДВ. З 1 липня 2024 р. ТОВ перейшло на загальну систему та стало платником ПДВ. Передплачений товар буде ввезений у липні. Чи зможе ТОВ включити до податкового кредиту ПДВ, який воно сплатить на митниці після 1 липня? Чи потрібно буде на суму цього податкового кредиту нарахувати податкові зобов’язання за пп. 198.5 ПКУ?

Перш за все нагадаємо, що право на податковий кредит мають тільки платники ПДВ, це випливає з визначення податкового кредиту у пп. 14.1.181 ПКУ. Якщо ТОВ на дату розмитнення імпортованого товару буде платником ПДВ, воно матиме право на податковий кредит на суму ПДВ, сплаченого на митниці при ввезенні товару.

Податкові зобов’язання у такого ТОВ виникнуть на дату подання митної декларації для митного оформлення (пп. 187.8 ПКУ).

Відповідно до п. 187.11 ПКУ попередня (авансова) оплата вартості товарів, які ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум ПДВ, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника ПДВ, такого експортера або імпортера. З цього ми робимо висновок, що попередня оплата імпортованого товару не створює події для виникнення податкових зобов’язань або податкового кредиту з ПДВ , тому всі ПДВ-шні наслідки за імпортною операцією виникнуть вже при ввезенні товару, коли ТОВ буде платником ПДВ. Попередня оплата товарів ніяк не впливатиме ані на податкові зобов’язання, ані на податковий кредит при ввезенні цих товарів. 

Далі, «імпортний» податковий кредит з ПДВ виникає на дату сплати ПДВ за митною декларацією – див. п. 198.1 та п. 198.2 ПКУ. Оскільки ТОВ уже буде зареєстрованим платником ПДВ на цю дату, то сплачений на митниці ПДВ вже буде збільшувати ліміт реєстрації податкових накладних згідно формули, наведеної у п. 200-1.3 ПКУ.

Той факт, що на дату попередньої оплати товарів ТОВ ще не було платником  ПДВ, не є підставою для нарахування податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ.

***

Про ввезення товарів у митному режимі імпорту ми докладно писали у цьому матеріалі: Ввезення товарів в митному режимі імпорту: бухоблік та оподаткування

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Чи буде право ПК з ПДВ при ввезенні товарів, якщо на дату оплати цих товарів імпортер ще не був платником ПДВ?
    У червні 2024 р. ТОВ зробило передплату нерезиденту за товар, в цей час воно було платником ЄП, неплатником ПДВ. З 1 липня 2024 р. ТОВ перейшло на загальну систему та стало платником ПДВ. Передплачений товар буде ввезений у липні. Чи зможе ТОВ включити до податкового кредиту ПДВ, який воно сплатить на митниці після 1 липня? Чи потрібно буде на суму цього податкового кредиту нарахувати податкові зобов’язання за пп. 198.5 ПКУ?
    05.07.20249
  • ПДВ при внеску основних засобів до статутного капіталу
    Юрособа 1, платник ПДВ передає свої ОЗ (будівля) як внесок до статутного капіталу юрособи 2. Згідно з нотаріально завіреним протоколом вартість внеску і сума збільшення СК - 14 млн грн. ПДВ в протоколі не зазначено. Тому юрособа 1 нарахувала ПДВ зверху на 14 млн грн – 2,8 млн грн. Чи це правильно і як це відобразити в бухобліку юрособи 2, якщо сума зареєстрованого СК - 14 млн грн?
    02.07.202442
  • Код ДКПП в ПН на відшкодування витрат
    Підприємство здає в оренду нежилі приміщення, за кодом КВЕД 68.20. В ПН також зазначає код ДКПП 68.20. З іншим підприємством укладено договір про спільне використання технологічних мереж електроенергії, які знаходяться на нашому балансі. Проведено техобслуговування мереж і здійснена оплата постачальнику. Як перевиставити відшкодування половини витрат за ці роботи, який код ДКПП вказати в ПН?
    01.07.202439
  • Отримали акт відповідності від Держаудитслужби: що з ПДВ?
    Підприємство – платник податку на прибуток та ПДВ, здійснило поставку замовнику – платнику ПДВ у 2022 р. Відповідно до акту відповідності Держаудитслужби 2024 р. за рахунок завищення цін, ТОВ повертає кошти замовнику. Як відобразити цю операції в обліку? Чи потрібно коригувати ПЗ з ПДВ?
    26.06.202450
  • ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?
    ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?
    17.06.2024841