• Посилання скопійовано

Аванс повернено правонаступнику замовника послуг: що з ПДВ?

Підприємство оплатило аванс за послуги постачальнику. Потім це підприємство увійшло як філія до складу іншого підприємства. Постачальник повернув цей аванс вже правонаступнику – головному підприємству, у складі якого підприємство-платник тепер перебуває як філія. Як відкоригувати ПДВ?

Відповідно до частин 5, 8 ст. 4 Закону про державну реєстрацію юридичних осіб:

  • у разі злиття юридичних осіб здійснюється державна реєстрація новоутвореної юридичної особи та державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття. Злиття вважається завершеним з дати державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття;
  • у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Якщо щодо особи, зареєстрованої платником податку до ЄДР, внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) анулювання реєстрації платника ПДВ проводиться контролюючим органом автоматично на підставі відповідних відомостей (пп.184.2 ПКУ).

Анулювання реєстрації здійснюється на дату державної реєстрації припинення юридичної особи. Звертаємо увагу, що складати ПН/РК та реєструвати їх в ЄРПН може лише особа, зареєстрована платником ПДВ, після ануляції вона втрачає таке право (пп. 201.1 ПКУ, ЗІР). 

Податкова накладна за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися і реєструватися в ЄРПН особою, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг, та лише за умови, що така господарська операція мала місце або було здійснено перерахування авансу в рахунок оплати вартості товарів/послуг, постачання яких буде здійснено у майбутніх звітних (податкових) (пп. 185.1, пп. 187.1, пп. 198.1- 198.3, пп. 201.1, 201.7 , 201.10 ПКУ) .

Таким чином, постачальник послуг не може скласти РК на замовника, оскільки відбулася реєстрація припинення юридичної особи. А підприємство-замовник, в свою чергу, не може зареєструвати РК, адже після припинення воно автоматично втрачає статус платника ПДВ.

Податківці у своїй консультації визначили:

«Якщо після здійснення операції з постачання товарів/послуг покупець таких товарів/послуг втрачає статус платника ПДВ, така особа втрачає право на коригування податкового кредиту, сформованого в період його реєстрації платником податку, а тому відсутні підстави для складання розрахунку коригування на такого покупця та коригування податкових зобов’язань постачальником».

Повернення ж авансу для правонаступника не є об’єктом оподаткування ПДВ і в нього немає підстав складати ПН за даною операцією.Це зазначено також в ІПК ДФСУ від 19.02.2019 р. № 610/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Навіть за умови виділення підприємства-замовника послуг у складі головного підприємства як філії на окремий баланс та делегування права складати ПН, воно не стає окремим платником ПДВ, а перебуває у складі головного підприємства– платника ПДВ.

Отже, підприємство-постачальник не має підстав скласти РК, а правонаступник його не має підстав зареєструвати. І в цьому випадку в обліку правонаступника така операція буде відображена записом: Дт 644 Кт 719 — на суму, на якувідображався податковий кредит у філії, коли вона ще була самостійним підприємством.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?
    ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?
    17.06.2024384
  • Операції факторингу: що з ПДВ?
    ТОВ планує відступити право грошової вимоги за договором факторингу. Чи є дана операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    14.06.202440
  • Коригування вартості товару після зміни статусу платника ПДВ
    ТОВ-платник ПДВ придбало товар у неплатника. Відвантаження – перша подія. На дату оплати продавець вже став платником ПДВ. Оплата здійснюється в національній валюті, але перераховується відносно курсу НБУ. Під час оплати необхідно сплатити/повернути різницю, що виникає при перерахунку зобов’язань, виражених в умовних одиницях (сумову різницю). Чи необхідно оподаткувати ПДВ таку різницю?
    13.06.2024195
  • Транспортно-експедиційні послуги від нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство уклало договір транспортно-експедиційних послуг з польською компанією: на подачу на склад контейнерів для перевозки металу, їх доставку автомобілями на термінал залізниці, послуги перевантаження на залізничні платформи, залізничний фрахт до кордону України, залізничний фрахт від кордону до Києва по території України. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    10.06.202447
  • Аванс повернено правонаступнику замовника послуг: що з ПДВ?
    Підприємство оплатило аванс за послуги постачальнику. Потім це підприємство увійшло як філія до складу іншого підприємства. Постачальник повернув цей аванс вже правонаступнику – головному підприємству, у складі якого підприємство-платник тепер перебуває як філія. Як відкоригувати ПДВ?
    07.06.202424