• Посилання скопійовано

Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?

Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?

Як консультує ДПС в схожій ситуації?

Дивимося відповідь ДПС на питання і ЗІР (101.04): «Чи включаються кошти, отримані як відшкодування (компенсація) земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до складу орендної плати, та чи включаються такі суми до бази оподаткування ПДВ орендодавця (у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат)?».

ДПС відповідає, що отримані орендодавцем (крім бюджетної установи) кошти є складовою частиною орендної плати та включаються до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат.

В обгрунтування цієї позиції ДПС наводить, наприклад, такі аргументи:

1. Складовою частиною господарської діяльності з нерухомим майном є як придбання власником такого майна певних товарів та отримання ряду послуг, пов’язаних з необхідністю утримання такого майна, сплата податків, пов’язаних з рухомим/нерухомим майном, зокрема таких як земельний податок, податок на нерухоме майно, так і перенесення вартості таких витрат на вартість готової продукції чи послуг, в тому числі і формування з урахуванням таких витрат розміру орендної плати за рухоме/нерухоме майно;

2. Отже, у вартості орендної плати за рухоме/нерухоме майно орендар має здійснювати економічне відшкодування (компенсацію) всіх елементів витрат, пов’язаних з послугами з надання майна в оренду, у тому числі й таких складових, як земельний податок та податок на нерухоме майно.

Окрім того, ДПС посилається на норми пп. 188.1 ПКУ:

  • База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку, який нараховується відповідно до пп. 213.1.9 і 213.1.14 ПКУ, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів);
  • До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Тобто, якщо при оренді окремо відшкодовується частина земельного податку, така сума відшкодування оподатковується ПДВ в загальному порядку.

 

Чи оподатковувати ПДВ в даній ситуації?

На наш погляд, так. З підстав, наведених вище в подібній ситуації з орендою. 

Ми би ще сказали один аргумент на користь оподаткування.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ (див. пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.185 ПКУ, постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Тобто, з точки зору оподаткування ПДВ постачання послуг – це будь-яка операція, яка не є постачанням товарів. Наприклад, компенсація земельного податку – це також «будь-яка операція, що не є постачанням товарів». А відтак це з точки зору ПКУ постачання послуг.

 

Чи достатньо виставлення рахунку для потреб оподаткування ПДВ?

Згідно з пп. 187.1 ПКУ, ПЗ з ПДВ виникає на дату, яка настала раніше:

1. дата, на яку отримано оплату, чи

2. дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

На наш погляд, в розглядуваній ситуації рахунок виступає документом, що засвідчує факт постачання послуг платником податку та фіксує їх найменування. А тому якщо дата рахунку є першою податковою подією, на дату виставлення такого рахунку нараховується ПЗ з ПДВ, складається ПН.

Поряд з цим замість простого рахунку рекомендуємо складати рахунок-фактуру (див. тут). Відмінність рахунку-фактури від простого рахунку в тому, що він підтверджує в тому числі надання послуги. Тобто, рахунок-фактура суміщає в собі функції як рахунку, так і акту приймання-передачі послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Оподаткування комітента при переході з ЄП на податок на податок на прибуток і ПДВ
    Юрособа - платник ЄП групи ІІІ перейшло на загальну систему оподаткування і ПДВ з 01.07.2024 р. При цьому 01.05.2024 р. за договором комісії передало товар комісіонеру на комісію. Продаж товару буде після 01.07.2024 р. Чи виникатиме у комітента ПДВ за такими операціями?
    26.07.20242
  • Чи є право на імпортний податковий кредит з ПДВ за тимчасовою МД?
    У червні 2024 р. платник ПДВ імпортував товари за тимчасовою МД з типом ІМ 40 ТН, за якою з нашого рахунку ЄКР митниці знято суми ПДВ та мита. Сума ПДВ збільшила ліміт в СЕА ПДВ датою закінчення оформлення ВМД. Чи має право цей платник ПДВ на імпортний податковий кредит у червні? Чи може статися так, що датою оформлення звичайної МД в СЕА ПДВ знімуть цю суму і заново нарахують ПДВ за звичайною МД?
    25.07.202415
  • Оподаткування ПДВ реципієнта в рамках МТД
    Виконавець проєкту МТД (нерезидент) придбав на території України у резидента замовлені реципієнтом підписки та ліцензії за ПЗ. Закуплене виконавцем безоплатно, без ПДВ передано реципієнту за актом приймання-передачі. Яким чином дану операцію відобразити в податковій звітності з ПДВ реципієнту?
    23.07.202412
  • Передача нерухомості в рахунок поверненої частки в СК: що з ПДВ?
    ТОВ є платником податку на прибуток і не є платником ПДВ, обсяг продажу протягом 12 місяців підряд не перевищує 1 млн грн. Одному із засновників повертатимуть внесок в СК нерухомим майном, на суму 7 млн грн. Чи потрібно буде сплатити ПДВ?
    23.07.202439
  • Отримання роялті від резидента і виплата нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ отримує роялті від резидента, а також виплачує роялті нерезиденту. Які особливості оподаткування ПДВ, відображення в декларації з ПДВ?
    22.07.202422