• Посилання скопійовано

Імпортований товар поставлено на безоплатній основі нерезиденту: ПДВ та податок на доходи нерезидентів

ТОВ поставлено імпортований товар на безоплатній основі нерезиденту Польщі. В митній декларації зазначено характер угоди 039 (інше), митна вартість - 32 000 злотих. Як оподатковувати дану операцію ПДВ? Чи сплачувати ТОВ податок на доходи нерезидента?

ПДВ

Вивезення товарів за межі митної території України оподатковуються за нульовою ставкою (пп. 195.1.1 ПКУ). Умови застосування ставки: фактичне вивезення товару, оформлення відповідним чином митної декларації.

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформлена згідно з вимогами митного законодавства (пп. «б» пп. 187.1 ПКУ). Попри те, що сума ПДВ дорівнює «0», на цю дату експортер складає податкову накладну і реєструє її в ЄРПН.

Згідно з пп. 189.17 ПКУ базою оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог МКУ – так пишуть податківці у ЗІР категорії 101.07, питання: «Як визначається база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів за межі митної території України у митному режимі експорту?».

Цю ж позицію ми коментували у цій консультації.

 

Податок на доходи нерезидентів

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що якщо безоплатно надані товари, послуги, основні засоби нерезиденту – юридичній особі відповідно до первинних документів є благодійним внеском та пожертвуванням, то такі доходи нерезидента із джерелом їх походження з України підпадають під визначення доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, та підлягають оподаткуванню податком на доходи нерезидента.

В інших випадках безоплатно надані товари, послуги, основні засоби нерезиденту – юридичній особі розглядаються як інші доходи нерезидента відповідно до пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ, що оподатковуються у порядку, встановленому пп. 141.4.2 ПКУ, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

З урахуванням наведеного вище, податківці вірогідніше всього таку безоплатну передачу товару будуть розглядати як інші доходи, що оподатковуються за ставкою 15%. 

Проте, якщо наявні міжнародні договори з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності, зокрема, ратифікована ВРУ Конвенція між Урядом України і Урядом Республіки Польща, що передбачає такий вид доходу, як інші доходи і ставка нижче, ніж в Україні, то за умови наявності довідки про статус резидента Польщі та підтвердження фактичного отримання товару, як кінцевого бенефіціара, можна застосувати нижчу ставку.

Таким чином, експорт товарів на безоплатній основні оподатковується ПДВ за ставкою 0%. У разі експорту товару база оподаткування ПДВ визначається виключно в розмірі договірної вартості, зазначеної в митній декларації. ПКУ не передбачає здійснювати донарахування ПДВ на різницю між ціною придбання і договірною вартістю, якщо договірна менше ціни придбання.

Безоплатну передачу товарів нерезиденту податківці вірогідніше всього ідентифікують як інші доходи, що оподатковуються за ставкою 15%. У разі наявності міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, може бути застосована нижча ставка. В даних умовах резиденту доцільно отримати індивідуальну податкову консультацію щодо цього питання. 

 ***

Додатково читайте: Податок на репатріацію: застосування конвенцій

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 001
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435